Ingezonden persbericht


V2 raket naar Den Haag

Beruchte raket wordt museum ingetakeld in het bijzijn van burgemeester Van Aartsen en Wim de Bie

De enige nog in Nederland overgebleven V2-raket keert op maandag 26 april a.s. om 11 uur voor even terug in Den Haag. De bijna 14 meter lange raket uit de collectie van het Legermuseum, ter grootte van een bus, is het indrukwekkende topstuk van de tentoonstelling Oorlog en Bevrijding in 3D. Foto's van Den Haag van Wim Berssenbrugge die het Haags Historisch Museum van 5 mei t/m 26 september 2010 organiseert.

De V2-raket wordt vroeg in de ochtend door de Koninklijke Landmacht vanuit Grave naar Den Haag vervoerd. Om 11 uur wordt de raket het Haags Historisch Museum ingetakeld, met op de achtergrond de Hofvijver en het Binnenhof. Burgemeester Van Aartsen en Wim de Bie zijn aanwezig om de operatie gade te slaan. Wim de Bie, nationale Mental Coach 2010, maakte als kind de oorlog mee in Den Haag en is aanwezig om te vertellen over de impact die het afvuren van de V2's op hem had.

De Haagse verzetsfotograaf Berssenbrugge (1918-2007) maakte als enige een foto van een opstijgende V2-raket vanaf Nederlands grondgebied. Deze en nooit eerder getoonde stereofoto's geven in de tentoonstelling een nieuwe kijk op de Tweede Wereldoorlog in de Hofstad: in kleur én stereo. Na 65 jaar maken ze de toeschouwer bijna ooggetuige van de oorlogsjaren en bevrijding. Pers is van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij het intakelen van de raket.



Ingezonden persbericht