Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht datum:
23 april 2010
|                                                                              |
Capelle start met vijftal OK-punten
Capelle aan den IJssel start met een vijftal OK-punten in de gemeente. OK-punten bieden een veilige plek aan mensen die slachtoffer of getuige zijn van geweld op straat of die zich onveilig of bedreigd voelen. Wethouder Ans Hartnagel (veiligheid) geeft op maandag 26 april om 12.30 uur het startsein van de OK-Punten in Capelle. Dit doet zij door na afloop van de OK-training het eerste OK-bord in ontvangst te nemen van Jacqueline de Jong van Stichting Meld Geweld.

In 2003 startte de Stichting Meld Geweld de OK-puntencampagne in Rotterdam. Inmiddels zijn in Rotterdam meer dan 225 OK-punten gerealiseerd en meer dan 1200 mensen getraind. Deze mensen zijn de ogen en oren van de stad. Zij leggen het statement af: 'wij zijn tegen geweld en doen er wat aan, wij helpen mensen als het nodig is'. De OK-punten krijgen veel positieve reacties uit de samenleving. Daarom introduceerde de stichting Meld Geweld in 2007, in opdracht van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ook OK-punten in andere steden - waaronder Amsterdam, Tilburg, Hilvarenbeek, Vlaardingen en Schiedam. En nu dus ook in Capelle.

Een OK-punt is te herkennen aan het blauwe, verlichte uithangbord met het OK-logo dat aan de gevel van de locatie hangt. Als het OK-punt geopend is, brandt de lamp. Als de lamp uit is, is het OK-punt gesloten. Met het OK-bord geven locaties het signaal af dat er een einde moet komen aan geweld op straat. Ook dragen de OK-punten bij aan het ombuigen van de cultuur van afzijdigheid naar een cultuur van betrokkenheid in onze samenleving.

Een OK-punt is een keurmerk. Om dit keurmerk te verdienen hebben medewerkers van de locaties de OK-training gevolgd. Hierin hebben zij geleerd om te gaan met situaties die zich in de praktijk kunnen voordoen, hoe een slachtoffer zich kan voelen en hoe iemand, die zich onveilig voelt of met geweld in aanraking is gekomen, het beste kan worden opgevangen. Deze eerste opvang is essentieel voor het verwerkingsproces van de betrokkenen.

De OK-punten in Capelle aan den IJssel zijn: het gemeentehuis aan de Rivierweg, De Brasserij aan het Stadsplein, Centrum voor Jeugd en Gezin aan De Linie 8-12, Pannekoekenhuis Petit Restaurant Schollebos aan de Bermweg 33 en Tavor Shoarma aan de Kanaalweg.

Noot voor de redactie,

Gemeente Capelle a/d IJssel