Raad van State


maandag 26 april 2010

9.30 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om de milieuvergunningen van Esso Nederland, Kuwait Petroleum Europoort en BP aan te scherpen. Deze bedrijven zijn gevestigd in Rotterdam-Botlek en Rotterdam Europoort. Natuur en Milieu had om aanscherping van de milieuvergunningen verzocht. Zij vindt dat de bedrijven te veel zwaveldioxiden, stikstofoxiden, stof en koolwaterstoffen mogen uitstoten. De normen in de vergunning zijn niet afgestemd op de zogenoemde 'beste beschikbare technieken', aldus Natuur en Milieu. Het provinciebestuur bestrijdt dit en weigert daarom de vergunningen te wijzigen. (zaaknummers 200904322/1, 200904323/1 en 200904324/1)
Zitting over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag van het bestemmingsplan 'Escamplaan'. Het plan heeft betrekking op de woonwagenlocatie aan de Escamplaan. Het gemeentebestuur wil op die locatie ongeveer 90 woningen bouwen. De bewoners van de woonwagenlocatie willen niet verhuizen en zijn het daarom niet eens met deze nieuwe woonbestemming. Verder vinden zij dat het gemeentebestuur op zijn minst een vervangende locatie voor de woonwagens had moeten regelen. De bewoners komen daarom tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft een eerder bestemmingsplan, dat betrekking had op alle woonwagenlocaties in Den Haag, op 1 oktober 2008 grotendeels vernietigd. Naar aanleiding van die uitspraak met zaaknummer 200701722/1 heeft het gemeentebestuur dit nieuwe bestemmingsplan vastgesteld voor de locatie aan de Escamplaan. (zaaknummer 200901027/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning en vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders Leidschendam-Voorburg hebben verleend voor de bouw van een VMBO/MBO school met bibliotheek en parkeergarage aan het Fluitpolderplein in Leidschendam. Onder meer de vereniging Amstelwijkbelang verzet zich tegen de komst van de nieuwe school. De rechtbank in Den Haag stelde de vereniging in augustus 2009 in het gelijk. Volgens de rechtbank moet het gemeentebestuur een andere vrijstelling voor de school afgeven, omdat de vrijstelling die nu is verleend alleen gebruikt mocht worden voor scholen tot 1.000 leerlingen. Volgens de rechtbank staat niet vast dat het bij 1.000 leerlingen zal blijven. Ook betwijfelt de rechtbank of er voldoende parkeergelegenheid is, en is er naar haar oordeel onduidelijkheid over een waterloop bij de school. In een aantal andere bezwaren is de vereniging in het ongelijk gesteld. Tegen dat deel van de uitspraak komt de vereniging in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De vereniging vindt dat de inspraak op het plan niet volgens de regels is verlopen. Ook zou er onvoldoende rekening zijn gehouden met de belangen van de omwonenden. (zaaknummer 200907247/1)

11.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders Dordrecht heeft verleend voor de bouw van een beweegbare (fiets)brug over de Vlij in Dordrecht. De stichting Het Wantij is het niet eens met de locatie voor de brug. Ook zou de brug te dicht bij hoogspanningskabels worden gebouwd. De rechtbank in Haarlem heeft in augustus 2009 een eerder beroep van de stichting ongegrond verklaard. De stichting komt tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft in december 2007 al eerder een uitspraak gedaan over de bouwvergunning voor de brug. Die uitspraak met zaaknummer 200703037/1 is te vinden op de site. Naar aanleiding van deze uitspraak moest het gemeentebestuur een nieuw besluit nemen op de bezwaren van de stichting. Over dit besluit gaat de zitting van vandaag. (zaaknummer 200907248/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering door de korpsbeheerder van de politieregio Amsterdam Amstelland om een aantal stukken openbaar te maken. Een inwoner van Utrecht had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van informatie gevraagd over de demonstratie van de Nationalistische Volksbeweging in september 2007. De korpsbeheerder heeft een deel van de informatie openbaar gemaakt, maar heeft geweigerd om bijvoorbeeld informatie over de controle van identiteitsbewijzen, camerabeelden van AT5 en de NOS, videomateriaal van de Mobiele Eenheid, en het draaiboek openbaar te maken. De rechtbank in Amsterdam oordeelde in juli 2009 dat de korpsbeheerder zijn besluit op sommige punten beter had moeten motiveren. Op andere onderdelen is de man in het ongelijk gesteld. Tegen dat deel van de uitspraak komt de man in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat de korpsbeheerder alle gevraagde informatie openbaar moet maken. (zaaknummer 200906125/1)

13.00 uur

van Groningen van het bestemmingsplan 'Noodbergingsgebied Ulsderpolder' van de gemeentes Reiderland en Winschoten. De Ulsderpolder ligt tussen de spoorlijn Groningen-Nieuweschans en de A7 bij Beerta. De polder ligt voor het grootste deel in Reiderland. Het zuidwestelijke deel van de polder ligt in Winschoten. Het plan maakt het mogelijk om de polder te gebruiken om in extreem natte periode de kans op wateroverlast te verkleinen. Daarvoor worden er aan de rand van het gebied dijken aangelegd en een waterinlaat. Twee inwoners uit Beerta zijn het niet eens met het plan en komen tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eén van hen vindt dat er al voldoende maatregelen zijn genomen om wateroverlast te voorkomen. Het zou daarom niet nodig zijn om de Ulsderpolder aan te wijzen als bergingsgebied. De andere man is eigenaar van gronden in de polder. Hij vindt dat de gemeenteraad rekening had moeten houden met zijn belangen. (zaaknummer 200900996/1)

13.00 uur

Zitting over de informatie die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Westerpark van de gemeente Amsterdam aan de bewoners in dat stadsdeel heeft verstrekt. Het gaat om informatie over de plannen van onder meer KPN, T-Mobile en Vodafone om een aantal UMTS-masten te plaatsen. Het stadsdeel heeft de bewoners onder meer een kaartje gestuurd waarop twee zoekcirkels staan. De plek van de zoekcirkels zou aangeven op welke locaties de masten zouden moeten komen. De telecomaanbieders vinden dat het stadsdeel het kaartje met de zoekcirkels niet openbaar had mogen maken, omdat het zou gaan om vertrouwelijke bedrijfsgegevens. De zoekcirkels geven volgens hen namelijk inzicht in de netwerkopbouw en bedrijfsvoering van de telecomaanbieders. De rechtbank in Amsterdam stelde hen in september 2009 in een eerder beroep in het ongelijk. Volgens de rechtbank kan uit de zoekcirkels geen gedetailleerde informatie worden afgeleid over de netwerkopbouw en de meest geschikte locaties voor de masten. Daarom mocht het stadsdeel deze informatie openbaar maken, aldus de rechtbank. De telecomaanbieders zijn het hiermee niet mee en komen tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908266/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.