Imtech NV

Trading update Imtech: verdere groei orderportefeuille, handhaving vooruitzichten EBITA-groei

Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa) zag haar orderportefeuille - vergeleken met dezelfde periode vorig jaar - in het eerste kwartaal 2010 verder toenemen. Imtech handhaaft haar vooruitzichten voor het gehele jaar 2010 en verwacht een verdere toename van de EBITA door autonome groei en acquisities.

René van der Bruggen, CEO Imtech: 'In de eerste maanden van 2010 ontwikkelde de orderportefeuille van Imtech zich - net als in 2009 - positief, in nagenoeg alle activiteiten in de Europese divisies en op de mondiale maritieme markt. De marktomstandigheden blijven uitdagend. Niet alleen door de economische crisis, ook heeft de lange en strenge vorstperiode aan het begin van dit jaar impact gehad op een deel van onze activiteiten. Ondanks dit blijft onze performance goed op niveau. Bovendien is de financiële positie gezond. Imtech handhaaft zowel de vooruitzichten voor verdere groei van de EBITA in 2010 als haar lange termijn groeidoelstellingen voor 2012.'

Positieve ontwikkeling orderportefeuille

In Duitsland blijft Imtech uitstekend presteren, vooral in de energie- en zorgmarkt. Ook in de markt van datacenters, in de farmaceutische industrie, op luchthavens en in de automotive industrie wordt goede progressie geboekt. In Oost-Europa is sprake van een omvangrijke werkvoorraad mede door orders voor hightech oplossingen in diverse stadions voor het EK Voetbal 2012. In de Benelux trekt de infrastructurele markt aan, mede als gevolg van toenemende overheidsinvesteringen. In de gebouwenmarkt is sprake van een beperkt marktvolume en intensieve concurrentie. Onderhoud en vooral energiegerelateerde projecten ('groene' gebouwen, energiecentrales, bio-energie) en ('groene') datacenters zorgen voor een zekere mate van compensatie. De industriële markt in de Benelux trekt licht aan, maar blijft concurrerend. In de UK blijven de marktomstandigheden uitdagend. Recent werden substantiële orders verkregen voor duurzame technologische oplossingen voor afval- en rioolwaterbeheersing rondom de Thames in Londen. Samen met langlopende orders voor de Olympische Spelen (onder meer duurzame technologie in het nieuwe Olympische stadion) zorgt dit voor een gezonde orderportefeuille. In Spanje liggen de industriële activiteiten goed op koers en blijft de positie op de (maintenance)markt voor gebouwen - hoewel de markt als 'niet eenvoudig' valt te kenschetsen - redelijk op niveau. In Nordic (Zweden, Noorwegen, Finland) werden diverse grotere orders verworven, bijvoorbeeld voor technologie in een researchfaciliteit van een landbouwuniversiteit. Door een overname werd de positie op de markt van sprinklertechnologie verstevigd. Imtech ligt in de Nordic goed op koers. In de Europese ICT-markt ziet Imtech de eerste tekenen van herstel, met name in Duitsland en Oostenrijk. De Europese trafficmarkt (technische mobiliteitsoplossingen) vertoont een duidelijke groei. Imtech verwierf recent orders voor dynamische verkeerssignalering en de technologische renovatie van een verkeerscentrale in Nederland en voor hightech communicatiesystemen langs snelwegen in de UK. De maritieme activiteiten bleven redelijk op niveau, mede dankzij lopende orders voor technologie op vliegdekschepen van de Royal Navy, in cruiseschepen, luxe (mega)jachten en in de langzaam aantrekkende olie- en gasmarkt. Ook is sprake van steeds meer vraag naar 'groene' schepen.

Gezonde financiële positie

De financiële positie van Imtech is stabiel en blijft ruim binnen de marges van de met banken afgesloten convenanten.

Handhaving vooruitzichten en lange termijn groeidoelstelling

Naar de huidige inzichten verwacht Imtech voor 2010 een verdere toename van de EBITA door autonome groei en acquisities. Tevens handhaaft Imtech onverkort haar lange termijn strategisch plan om in 2012 te komen tot een opbrengstenniveau van 5 miljard euro (2009: ruim 4,3 miljard euro) bij handhaving van een operationele EBITA-marge doelstelling van 6% (2009: 5,8%).

Financiële agenda

* 3 augustus 2010: Halfjaarcijfers 2010

* 26 oktober 2010: Trading update derde kwartaal 2010
* 15 februari 2011: Jaarcijfers 2010

Meer informatie