Bosatlas laat de wereld van honderd jaar geleden zien

26/04/2010 09:00

Noordhoff Uitgevers

Groningen, 26 april 2010 - De Bosatlas is al meer dan een eeuw de spiegel van de wereld waarin wij leven. Om dat zichtbaar te maken verschijnt in april 2010 een speciale set met naast De Grote Bosatlas van nu ook de editie van honderd jaar geleden. De atlas verscheen toen onder de titel Bos' Schoolatlas der Geheele Aarde.

De Bosatlas van 1910 en 2010

De Bosatlas van 1910 bevat 128 kaarten, de meest recente 53e editie 1085 kaarten en grafieken en 35 satellietbeelden en luchtfoto's. De Bosatlas anno 2010 is uitgegroeid tot een geografisch informatiesysteem, dat niet alleen een papieren atlas omvat, maar ook een website met applicaties waarmee de leerlingen zelf kaarten kunnen maken en die kunnen importeren in Google Earth.

De verschillen zijn groot, maar wat beide atlassen gemeen hebben, is dat ze de problemen en uitdagingen van hun tijd in kaart brengen. De Bosatlas is en blijft een spiegel van de wereld.

Van overzichtskaarten naar thematische kaarten

In 1910 bevat de atlas vooral topografische overzichtskaarten. Anno 2010 bestaat de atlas voor zo'n 80% uit thematische kaarten over onderwerpen als vergrijzing, waterproblematiek, klimaatverandering, globalisering, bestrijding van natuurrampen (tsunami's, aardbevingen, vulkanisme), etnisch-religieuze spanningen, conflictgebieden (Afghanistan, Irak, Midden-Oosten, Kashmir) en Zuidoost-Azië (de opkomende economieën van India en China). Toch bevat ook de editie van 1910 al thematische kaarten, over bijvoorbeeld etnografische onderwerpen, verkeer en vervoer en waterwerken.

Actualiteit en traditie

In 2002 voegde de uitgever al eens een reprint van een oude editie toe aan De Grote Bosatlas, in dat geval de 'oerversie' uit 1877. Deze set is uitermate enthousiast ontvangen; in korte tijd zijn er meer dan 20.000 exemplaren van verkocht. De koppeling van oud en nieuw spreekt tot de verbeelding: het benadrukt de actualiteit van de moderne editie, en het laat tegelijkertijd zien in wat voor rijke traditie de Bosatlas staat.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.bosatlas.nl