Ingezonden persbericht


Stereotiepe beeld informaticus weerhoudt jongeren ervan informaticaopleiding te volgen

LoQutus en 'Pimp IT up' binden strijd aan met vooroordelen informatici

Sint-Martens-Latem, 26 april 2010 - Elk jaar raken honderden vacatures in de informaticasector niet ingevuld. Ondanks de economische crisis is dat dit jaar niet anders. Jongeren vinden nog steeds te weinig de weg naar een informaticaopleiding. Het stereotiepe beeld van de wereldvreemde informaticus in een duffe werkomgeving lijkt hen hiervan te weerhouden. Hoewel er 101 verschillende informaticaberoepen zijn, beschouwen de jongeren de sector als eentonig en saai.

Om de vooroordelen en misvattingen over de branche te bekampen, gunde de Gentse IT-dienstverlener LoQutus (Business Process ICT Architects) voor het tweede jaar op rij de laatstejaarsscholieren Boekhouden-Informatica van Visitatie Mariakerke een blik achter de schermen. Het initiatief kadert in 'Pimp IT up', een project van Hogeschool Gent, dat jongeren wil aanzetten tot het volgen van een IT-opleiding, zodat de uitstroom naar de arbeidsmarkt groter wordt.

Het 'Pimp IT up' project van Hogeschool Gent biedt laatstejaarsscholieren de kans om een dagje mee te lopen met een informaticus. Jongeren kunnen op die manier aan den lijve ondervinden dat een IT-job allesbehalve eenzijdig is. Volgens HoGent zijn jongeren te vaak bevooroordeeld bij het kiezen van een studierichting. Dankzij 'Pimp IT up' kunnen jongeren een studierichting kiezen op basis van correcte informatie en niet zoals voordien op basis van stereotiepen en vooroordelen.

Met haar deelname aan 'Pimp IT up' hoopt LoQutus jongeren aan te zetten om een IT-opleiding te volgen. Joachim Vanden Brande, Managing Director bij LoQutus: ' ICT speelt zo'n belangrijke rol in de samenleving dat het van belang is dat jongeren daar een duidelijk zicht op krijgen. We willen hen duidelijk maken dat je met een informaticaopleiding veel kanten uit kan en dat een job in de IT-sector oneindig veel mogelijkheden biedt, zowel op creatief, communicatief als op technologisch vlak.'

Het bezoek van de scholieren van Visitatie Mariakerke miste alvast haar doel niet. Ruth Allaert: 'Vroeger dacht ik steevast aan nerds die nooit achter hun computer vandaan komen. Vandaag heb ik een team van gemotiveerde mensen gezien, die samenwerken aan projecten.'

Manuel Heye: 'Bij LoQutus kregen we een zeer duidelijk beeld van de IT-sector en een veel bredere kijk op de bedrijfswereld. Ik merkte ook dat er zeer veel afwisseling in de job van IT'er zit.' 'In de IT-sector moet je niet enkel goed kunnen programmeren, maar minstens even goed communiceren en samenwerken', merkt ook Hanne Van Holderbeke op.

Anderzijds viel het de leerlingen op dat in de sector nog steeds weinig vrouwen actief zijn. 'Hoewel mijn visie over de sector en het beroep veranderd is, zal ik als vrouw toch geen informatica verder studeren', zegt Eline Vande Voorde. Voor Bert Goossens is het bezoek alvast een bevestiging om verder te studeren in de informaticasector. 'Wat mij het meeste aanspreekt, is het uitwerken van je eigen ideeën.' Ook Michiel Gellynck is overtuigd: 'De IT sector spreekt mij zeker aan om er later te gaan werken: je ontwerpt en creëert dingen waar je trots op kan zijn.'

Indien u graag een interview wenst met Joachim Vanden Brande, Managing Director bij LoQutus of indien u meer informatie wenst over dit onderwerp, neem dan contact op met Charlotte Behets op charlotte.behets@newsenginepr.com of 03/260.96.48.

-EINDE-

Over LoQutus
LoQutus is een Belgische specialist in IT-architectuur. Het bedrijf doet in de ICT-sector wat een architect doet in de bouwsector: het maakt voor zijn klanten zo efficiënt mogelijke ICT-bouwplannen, in zijn volledigheid of toegespitst op een specifiek onderdeel. Door een beroep te doen op LoQutus, kan een bedrijf zijn ICT-systemen optimaal afstemmen op zijn bedrijfsprocessen en worden zinloze investeringen vermeden.

LoQutus is gevestigd in Sint-Martens-Latem en stelt 25 mensen te werk. De onderneming is een 100 procent dochter van MÖBIUS, een spin-off van de Universiteit Gent die zich toelegt op het verstrekken van strategisch advies met betrekking tot Business Process Management en Supply Chain Management.

Meer info over LoQutus vindt u op www.loqutus.com