Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwegein, 26 april 2010

Economische Barometer Koninklijke Metaalunie:
Economisch herstel voor mkb-metaal blijft nog uit
Ondernemers wensen VVD-CDA-D66-coalitie

De resultaten van de Economische Barometer over het eerste kwartaal 2010 geven aan dat een structureel herstel nog niet in zicht is. Alhoewel het begin dit jaar leek alsof het mkb-metaal een evenwichtssituatie had bereikt en voorzichtig uit het dal klom. Overigens blijkt ook nu weer dat de verschillen tussen de diverse deelsectoren groot zijn. Er lijkt een soort tweedeling op te treden, waarbij een deel van de leden het nog erg moeilijk heeft en een deel van de leden de weg terug naar boven weer heeft gevonden. De binnenlandse orderpositie was het eerste kwartaal van dit jaar slechter dan het laatste kwartaal vorig jaar. Wel verwachten de ondernemers een beter tweede kwartaal. De exporterende ondernemers hebben hun orderpositie zien verbeteren, maar minder hard dan voor het eerste kwartaal was verwacht. Ook de verwachtingen voor het volgende kwartaal zijn wat minder positief dan een kwartaal eerder. Het aantal mensen dat werkzaam is in de hele sector neemt nog steeds af, zij het dat de afname niet meer zo sterk is als een jaar geleden. Het aantal bedrijven met vacatures, dat begin dit jaar voorzichtig groeide, is in het afgelopen kwartaal weer iets afgenomen. Met de Tweede Kamerverkiezingen in het vooruitzicht stemt meer dan de helft van de ondernemers op de VVD. De coalitiekeuze van ondernemers is VVD, CDA en D66. Dit blijkt uit de Economische Barometer van de Koninklijke Metaalunie over het eerste kwartaal van 2010.

Orderpositie binnenland minder dan vorig kwartaal
Ondernemers in het mkb-metaal geven aan dat de binnenlandse orderpositie in het eerste kwartaal van 2010 is verslechterd ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit terwijl het vorige kwartaal de omzetafname tot stilstand leek te komen. Binnen de sector zijn de verschillen echter groot. De deelsectoren staalconstructie en oppervlaktebehandeling hebben te maken met een overwegend verslechterde orderpositie. De verspanende sector en de landbouw mechanisatiebedrijven hebben een beter kwartaal achter de rug. De verspanende sector weet als enige de opgaande lijn een langere tijd vol te houden. Met de gemiddelde werkvoorraad gaat het -zij het met ups en downs- vooruit. Deze ligt met 8,3 weken, na een enorme dip, nu op het hoogste niveau van de afgelopen vijf kwartalen.

Waardering orders negatief, verwachting positief
23% van de ondernemers beoordeelt de orderpositie als gunstig en 34% als ongunstig. Per saldo beoordeelt 11% de orderpositie ongunstig. De waardering van de orderpositie is wel beter dan een halfjaar geleden, maar ligt per saldo op hetzelfde niveau als een kwartaal geleden. Terwijl ondernemers ontevreden zijn over het eerste kwartaal van dit jaar, verwacht 60% van de bedrijven een beter tweede kwartaal.

Exportorders groeien licht, maar minder enthousiasme dan vorig kwartaal De stemming onder de exporterende bedrijven is over het algemeen positiever dan onder de bedrijven die niet exporteren. De orderpositie buitenland wordt in het eerste kwartaal van 2010 bijna hetzelfde gewaardeerd als een kwartaal eerder. 32% van de ondernemers heeft een betere orderpositie dan in het vierde kwartaal van 2009, terwijl deze bij 27% slechter was. Net als in het vorige kwartaal is men over de waardering van de orderpositie buitenland iets minder positief. De vooruitzichten voor de orderpositie buitenland voor het tweede kwartaal 2010 zijn beduidend minder positief dan drie maanden geleden. Toen gaf per saldo 26% van de exporterende ondernemers aan een beter kwartaal te verwachten, terwijl dat nu is teruggelopen tot 9%.

Werkgelegenheid blijft afnemen
Het aantal bedrijven met een afname van het personeel wordt iets minder, maar er blijft een daadwerkelijke afname van personeel. Een jaar geleden verminderde bij 25% van de bedrijven het aantal medewerkers, een halfjaar geleden bij 21% en nu bij 19%. Net als in het vorige kwartaal is bij 8% van de bedrijven de afname gepaard gegaan met gedwongen ontslagen. Het percentage bedrijven waar het personeel is toegenomen, is wel verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden. Toen was er bij 5% van de bedrijven sprake van een toename van personeel, nu is dat bij 10% van de bedrijven. Per saldo is er nog steeds sprake van een afname van het personeel. Het aantal vacatures was vorig kwartaal toegenomen, maar ligt nu weer op het niveau van een halfjaar geleden.

Bedrijfsresultaten weer iets verslechterd; verwachte resultaat beter

In het eerste kwartaal van 2010 geven meer ondernemers dan in het vierde kwartaal 2009 aan dat het bedrijfsresultaat is verslechterd ten opzichte van vorige kwartaal. Dit, terwijl in het vierde kwartaal van 2009, het aantal bedrijven met een verslechterd bedrijfsresultaat leek te stabiliseren. Bij 36% van de ondernemers is het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal verslechterd en bij 25% verbeterd. Ook hierbij geldt dat de verschillen tussen de sectoren groot zijn. Over het te verwachten bedrijfsresultaat voor het tweede kwartaal van 2010 zijn de ondernemers positiever dan zij de afgelopen twee jaar zijn geweest. 31% van de bedrijven verwacht een beter resultaat terwijl 18% een slechter resultaat verwacht. Het aantal bedrijven dat winst maakt is ten opzichte van het vorige kwartaal iets afgenomen. Op dit moment maakt 36% winst, 38% speelt quitte en 26% draait met verlies.

Investeringsbereidheid iets achteruit
De lichte verslechtering van de winstgevendheid en de bedrijfsresultaten heeft ook zijn uitwerking op de bereidheid van ondernemers om in 2010 te investeren in machines. Bijna de helft van de ondernemers geeft aan minder te zullen investeren dan in 2009, terwijl slechts 12% zegt meer te zullen investeren.

Komende regeringscoalitie: VVD, CDA en D66
Met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen is ondernemers naar hun politieke voorkeur gevraagd. 55% van de ondernemers geeft aan op de VVD te gaan stemmen, een kwart stemt op het CDA en de overige 21% wordt redelijk gelijk over de andere partijen verdeeld. De favoriete coalitie voor de mkb-metaalondernemers is: VVD, CDA en D66. Waarbij Balkenende hoog scoort als minister-president, gevolgd door Rutte.

De Koninklijke Metaalunie is met ruim 13.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 20 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen.