Ingezonden persbericht


Helft Nederlanders klust onveilig op hoogte

EEN OP DE TIEN HEEFT ONGELUK MET TRAP OF LADDER

Diemen, 26 april 2010 ­ Of het nu gaat om schilderwerk, het lappen van de ramen of het snoeien van de heg, bij klussen op hoogte zit het ongeluk in een klein hoekje. Helaas wordt er door Nederlanders nog te vaak onveilig op hoogte gewerkt en heeft bijna de helft wel eens onveilig geklust op een trap of ladder. Bij een op de tien mensen heeft dit zelfs geleid tot een ongeluk. Oorzaken zijn verkeerd gebruik van de trap of ladder en verkeerd materiaal. Dat blijkt uit het Onderzoek Veilig Klimmen in opdracht van Praxis en in samenwerking met Altrex en Consument en Veiligheid onder ruim 4.000 Nederlanders. Goed nieuws is dat met de juiste veiligheidsmaatregelen en goed materiaal veel ongelukken op eenvoudige wijze kunnen worden voorkomen.

Veel Nederlanders gaan niet veilig om met het klussen op hoogte, zo blijkt uit het onderzoek van Praxis en Consument en Veiligheid. De meeste ongelukken komen voort uit verkeerd gebruik van de trap of ladder. De plaatsing van de trap of ladder op een niet stevige ondergrond is met 40 procent de grootste oorzaak van de ongelukken. Op de tweede plaats komt het niet verplaatsen van het klimproduct. Bijna 30 procent van de respondenten geeft aan dat het ongeluk plaatsvond omdat ze de trap of ladder niet genoeg verplaatst hadden tijdens het klussen en daardoor te ver opzij moesten reiken. Een op de vier heeft zelfs na een val van een trap of ladder een bezoek moeten brengen aan de huisarts, EHBO of ziekenhuis.

20 procent gebruikt ladder die aan vervanging toe is Opvallende uitkomst van het onderzoek is dat 1 op de 5 Nederlanders een ladder in huis heeft die vervangen moet worden. In 13 procent van de gevallen is het de trap die aan vervanging toe is. De meeste mensen geven aan dat hun klimmateriaal vervangen moet worden omdat er deuken of andere beschadigingen zichtbaar zijn. Ook verbogen delen, niet voldoende anti-slip op de sporten of treden en scharnieren die niet goed meer werken zijn veel voorkomende gebreken. Van de Nederlanders met klimmateriaal dat aan vervanging toe is, zegt slechts een derde dit ook daadwerkelijk dit jaar te gaan vervangen. De helft geeft aan het nog niet te weten en 13 procent zegt het klimmateriaal niet te gaan vervangen. Wanneer Nederlanders besluiten een nieuw klimproduct aan te schaffen gaat ruim 50 procent naar een bouwmarkt om zich te laten adviseren.

Eenvoudige veiligheidstips
"Nu het voorjaar is aangebroken gaan veel mensen in en om het huis weer aan de slag om de woning of tuin een opknapbeurt te geven. Bij klussen op een trap of ladder kunnen ongelukken met een aantal veiligheidsmaatregelen eenvoudig voorkomen worden", aldus Cilia Knols van Consument en Veiligheid. "Een klus op hoogte begint met goed materiaal. Daarnaast is het erg belangrijk om een aantal zaken te controleren voor je begint met klussen. Let goed op of de ondergrond stabiel en is en gebruik een stevige ladder die minstens 1 meter boven de gewenste sta- of overstaphoogte uitsteekt." Bij Praxis kunnen (professionele) klussers terecht voor de hoogkwalitatieve ladders, trappen, steigers en handige accessoires als een muurafhouder en laddermat van Altrex. Al deze producten voldoen aan de Arbo veiligheidseisen. Ook kunnen medewerkers klanten helpen met het maken van de juiste keus.
1/2





Over Praxis
Praxis is een van de grootste en bekendste doe-het-zelfketens in Nederland. Praxis bestaat uit 139 winkels inclusief 29 megastores. Elf van de megastores hebben daarnaast een tuincentrum. Naast het reguliere doe-het-zelf assortiment vindt de klant bij Praxis een uitgebreid assortiment voor woninginrichting. Praxis maakt deel uit van de Maxeda DIY Groep, de marktleider in de Benelux. Praxis heeft bijna 5.000 mensen in dienst. Meer informatie: www.praxis.nl.


- EINDE PERSBERICHT-

Noot aan de redactie,