Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

UWV, VO-raad en centrales werknemersorganisaties ondertekenen convenant:

Meer werkplekken op scholen voor jonggehandicapten Den Haag, 26 april 2010 - Vandaag hebben UWV, VO-raad en de onderwijsbonden een convenant ondertekend om het aantal werkplekken voor Wajongers (mensen met een arbeidsbeperking) binnen scholen te vergroten. De ondertekening vond plaats op het Haagse Diamantcollege. Met dit samenwerkingsverband willen de partijen aan de slag om meer jongeren met een beperking aan het werk te krijgen in het onderwijs.

Aanleiding voor het convenant is een forse toename van het aantal mensen dat een beroep doet op de Wajong-uitkering. Momenteel telt Nederland ongeveer 190.000 Wajongers. Dit wordt mede veroorzaakt door de instroom van jongeren uit onder meer het praktijkonderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs. Het convenant heeft mede tot doel om meer jongeren naar betaald werk te begeleiden. De maatschappelijke wens is om een einde maken aan de instroom en in te zetten op arbeidsparticipatie van jonggehandicapten. Partijen geven met dit convenant gehoor aan deze wens.

Het convenant heeft tot doel om werkplekken te creëren voor Wajongers binnen scholen in het voortgezet onderwijs. Het kan ook dat zij instromen in een al bestaande functie waarmee ze tegen loonwaarde worden betaald. Het gaat daarbij vooral om ondersteunend werk, waarbij de jongeren in het begin worden bijgestaan door een vaste begeleider. In de regio Arnhem zijn succesvolle ervaringen opgedaan met Wajongers. Daar zijn sinds twee jaar ruim 20 jonggehandicapten werkzaam in het voortgezet onderwijs. Daarnaast zijn begin deze maand vijf jonggehandicapten bij het Lucas Onderwijs in Den Haag gestart.

Volgens Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad geeft het voortgezet onderwijs graag invulling aan haar verantwoordelijkheid om Wajongers aan het werk te helpen. Slagter: "Hiermee wordt bovendien de diversiteit op scholen vergroot en kunnen leerlingen ervaren dat het normaal is om mensen met beperkingen als collega te hebben." Annette Dümig, Raad van Bestuur UWV: "UWV hecht grote waarde aan elk initiatief om meer Wajongers deel te laten nemen aan de maatschappij. Met de ondertekening van dit convenant is weer een goede stap in die richting gezet".

Het samenwerkingsverband tussen UWV, VO-raad en onderwijsbonden biedt op regionaal niveau de ruimte om de samenwerking af te stemmen. Hiermee wordt de kans op een duurzame plaatsing van de jongere zoveel mogelijk vergroot. Uiteindelijk hopen de sociale partners te bereiken dat de samenstelling van het personeelsbestand een betere afspiegeling wordt van de Nederlandse bevolkingssamenstelling.


---