Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 april 2010
Vragen van de leden Vos en Timmer (beiden PvdA) aan de minister van Economische Zaken over de compensatie van bedrijven die door kartels schade geleden hebben
1. Bent u bekend met het artikel `Klokkenluider van het bierkartel' van zaterdag 17 april 2010? Bert Hellegers `Klokkenluider van het bierkartel' in De Twentsche Courant Tubantia (zaterdag 17 april 2010)
2. Bent u het met de leden van de PvdA-fractie eens dat bedrijven die door een kartel geleden schade gecompenseerd zouden moeten krijgen?
3. Bent u voornemens om in lijn met de aanbevelingen die voormalig Eurocommissaris voor Mededinging Kroes in het witboek over schadevergoedingsacties wegens schending van de communautaire mededingingsregels uit 2008 zelf een dergelijke compensatieregeling in te voeren? Zo ja, wanneer kan de Tweede Kamer voorstellen tegemoet zien die compensatie van door kartels getroffen bedrijven of consumenten regelen? Zo nee, waarom niet?
4. Kent u de experimentele klokkenluidersregeling voor de tipgevers van kartels in het Verenigd Koninkrijk? Zijn van dat experiment al resultaten bekend?
5. Indien het experiment succesvol is, overweegt de regering een dergelijke klokkenluidersregeling ook in Nederland in te voeren?


---- --