Gemeente Amsterdam



Amsterdam maakt zich op voor Koninginnedag 2010

Deze week is het weer Koninginnedag, een feest dat in Amsterdam jaarlijks rond de 750.000 bezoekers trekt. Aan zo'n groot feest gaat een flinke organisatie vooraf. Om alles goed te laten verlopen gelden er tijdens Koninginnedag een paar spelregels. Die zijn dit jaar nagenoeg hetzelfde als vorig jaar.

Net als voorgaande jaren zijn er ook dit jaar weer veel evenementen in de hele stad. In de vooravond op 29 april is er een groot vuurwerk op de Sloterplas. Door de hele stad zijn op Koninginnedag vrijmarkten. In het Vondelpark is elk jaar een kindervrijmarkt waar (beroeps)handelaren worden geweerd. De gemeente wil het hele Vondelpark gereserveerd houden voor op kinderen gerichte activiteiten. Op het Museumplein is het grootste Koninginnedagevenement van Nederland, georganiseerd door Radio 538.

Het centrum is weer druk Hoewel Amsterdammers steeds meer in hun eigen buurt Koninginnedag vieren is het vooral in het centrum elk jaar druk. In de vooravond zijn er in het centrum 39 evenementen vergund waaronder op de Westermarkt en op het Weteringcircuit. Op Koninginnedag zelf zijn 151 evenementen vergund. Zo zijn er grote evenementen op het Rembrandtplein, bij de Amstel, en op de Plantage Parklaan staat Loveland. Er zijn in totaal 361 vergunningen voor buitentaps overdag verstrekt.

Een paar spelregels
Het is nu eenmaal Koninginnedag, dan is er meer lawaai en overlast dan gebruikelijk. Koninginnedag is een groot feest en om dit ook voor iedereen een feest te houden wordt opgetreden tegen bijvoorbeeld ernstige geluidsoverlast en vervuiling. De regels gelden voor op het land en op het water. De belangrijkste regels en tips zijn: 1. Je hebt maar een consumptie alcohol bij je. 2. Illegaal verkochte alcohol wordt in beslag genomen. 3. Wildplassen doe je niet, er zijn overal plaskruizen. 4. Gebruik het openbaar vervoer en let op de looproutes. 5. Met de auto kun je het centrum niet in. 6. Kijk op de elektronische verwijsborden voor actuele informatie over de snelste route, opstoppingen of eventuele calamiteiten.

Vervoer
Er wordt afgeraden om met de auto richting het centrum van Amsterdam te komen. Daarom zijn alle Park en Ride voorzieningen geopend. Inkomend autoverkeer wordt uit het centrum geweerd.

NS zet op Koninginnedag extra treinen in om alle bezoekers te vervoeren. De meeste reguliere treinen worden ook verlengd. Vorig jaar vervoerde NS ruim 256.000 feestgangers naar Amsterdam, dat waren er wederom meer dan in het jaar daarvoor. Om te vermijden dat station Amsterdam Centraal vol loopt ligt de nadruk op het reizen via de stations Amsterdam Amstel en Amsterdam Zuid. .




26 april 2010 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 089 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

GVB heeft op Koninginnedag een speciaal tramnet om alle bezoekers door de stad te vervoeren. Doel van dit tramnet, met zijn afwijkende nummers gecombineerd met een aantal ongewijzigde lijnen, is om alle buitenwijken te verbinden met de rand van het centrum en met elkaar. Alle metrolijnen rijden de gehele dag door met maximale inzet van wagens. De trams en bussen rijden dus niet in het centrum. GVB zet op de oostelijke metrolijn extra personeel in om de bezoekers te helpen met de nieuwe OV chipkaart.

Om het reizen via station Amsterdam Zuid naar Amsterdam te benadrukken, organiseren Radio 538, NS en de gemeente Amsterdam een feestelijk onthaal aan de stadszijde van het station. De duizenden bezoekers per uur lopen via de zogenaamde gele route langs de levendige vrijmarkt in de Beethovenstraat naar het Museumplein en het Vondelpark.

Veilig feesten op het water
Op de Amsterdamse binnenwateren is het op Koninginnedag extra druk met varende feestgangers. Daarom stellen de politie en de gemeente Amsterdam jaarlijks een aantal vaarroutes, verkeersmaatregelen en spelregels in. Inzet is om de stoet aan boten goed te laten doorstromen. Anders ontstaan er, voor vooral kleine bootjes en hun opvarenden, onveilige situaties. Vorig jaar zijn alleen al door de politie 36 mensen uit het water gehaald en zijn vier boten gezonken. Bijna 20 boten van verschillende diensten zorgen op 30 april voor toezicht en handhaving op het water.

Enkele jaren geleden is op een aantal grachten eenrichtingsverkeer ingesteld. Ook dit jaar zijn boten langer dan 10 meter niet toegestaan op de Prinsengracht, Rokin, Oudezijds Voorburgwal en een stukje Singel (tussen Brouwersgracht en Blauwburgwal). Dit geldt dus niet voor de overige grachten en vaarwegen. Voor de vaarders worden op drie punten drijvende toileteilanden aangelegd. Dit om te voorkomen dat zij de woonboten hinderen door hun boot daar tegenaan te leggen als zij een sanitaire stop moeten maken. Iedereen die binnenhavengeld betaalt ontvangt een brief waarin de maatregelen op het water worden uitgelegd. Ook krijgen zij een plattegrond bijgevoegd.

Inzet rond Koninginnedag
Op Koninginnedag werken vele duizenden mensen vanuit de overheid om de dag tot een succes te maken. Ook dit jaar gaan de handhavers en toezichthouders van politie, Dienst Milieu en Bouwtoezicht en de verschillende stadsdelen de straat op om buitentap- en evenementenvergunningen te controleren aan de vergunningvoorwaarden, zoals het gebruik van de ecobeker en geluidsoverlast. Bij overtredingen wordt direct opgetreden. Dit jaar wordt ook extra gelet op de verkoop van alcoholhoudende dranken door particulieren door de oneerlijke concurrentie voor horecaondernemers. Door particuliere verkoop ontstaat ook een grote hoeveelheid bierblikjes waarvoor niemand zich verantwoordelijk voelt.

In de binnenstad zijn vijf grote EHBO-posten en acht extra mobiele politieposten ingericht en bemand. In het centrum worden ruim 120 extra plaskruizen opgesteld. In Amsterdam zet alleen de gemeente al 180 verkeersregelaars in, verdeeld over 2 ploegen.

Staking
Op dit moment is nog niet bekend of en op welke manier er rond Koninginnedag een staking van de gemeentereiniging is.

Pb-089



Gemeente Amsterdam