Ingezonden persbericht



In combinatie met standpunt Nationale Hypotheek Garantie en koopsubsidie 64% Nederlanders: visie hypotheekrenteaftrek bepaalt keuze bij verkiezingen

Rotterdam, 26 april 2010 - De toekomst van de hypotheekrenteaftrek, de NHG-grens en de koopsubsidie is voor een ruime meerderheid van de Nederlanders een doorslaggevende factor bij het uitbrengen van hun stem voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker, waarvan de resultaten vandaag werden aangeboden aan VVD-Tweede Kamerlid Frans Weekers. Niet minder dan 64% zegt dat het standpunt van een politieke partij over deze drie woningmarktgerelateerde onderwerpen bepalend is bij het maken van hun keuze.

De discussie over de hypotheekrenteaftrek heeft ook invloed op het koopgedrag: 57% van de aspirant-kopers stelt de aankoop van een nieuw huis uit tot er meer duidelijkheid is over wat er gaat gebeuren met de hypotheekrenteaftrek.

Het onderzoek werd uitgevoerd via www.hypotheker.nl, in het kader van het Nationaal Debat Wonen. Bijna 13.000 respondenten vulden de vragenlijst in over woningmarktgerelateerde onderwerpen. Belangrijkste conclusie: politieke beslissingen over hot topics die de woningmarkt raken houden Nederlanders erg bezig. "Dat bevestigt de uitkomst van een rondvraag die we onlangs onder de adviseurs in onze vestigingen hielden", reageert Bas Millenaar, directeur van De Hypotheker. "Drieënnegentig procent gaf toen aan dat veel klanten onzeker zijn en vol vragen zitten betreffende de overheidsmaatregelen rondom de woningmarkt. We hebben daarom dit onderzoek gestart onder onze klanten om te achterhalen hoe zij tegen de verschillende onderwerpen aankijken. Niet alleen over de hypotheekrenteaftrek, maar ook over de toekomst van de koopsubsidie en de Nationale Hypotheek Garantie wil de consument weten waar hij aan toe is. Zaak voor de politiek om duidelijkheid te scheppen, want deze onzekerheden zetten de huizenmarkt op slot. "

Behoud hypotheekrenteaftrek trekt woningmarkt vlot Andere opvallende uitkomsten uit het onderzoek: een overgrote meerderheid (83%) verwacht dat het beperken of afschaffen van de hypotheekrenteaftrek invloed heeft op de huizenprijzen. Hiervan denkt 52% dat deze sterk zullen dalen, 31% verwacht een lichte daling. Het behouden van de hypotheekrenteaftrek wordt bovendien het vaakst genoemd(45%) als belangrijkste maatregel om de woningmarkt weer vlot te trekken.

Nationale Hypotheek Garantie
Als het gaat om de andere stimuleringsmaatregelen voor de woningmarkt blijkt de consument verdeeld. Zo vindt 44% dat de huidige grens van de Nationale Hypotheek Garantie van E 350.000 moet worden teruggeschroefd naar het oorspronkelijk niveau van E 265.000.

De helft is het hiermee niet eens; 30% vindt juist dat de verhoogde grens van E 350.000 permanent moet worden.

Koopsubsidie
De koopsubsidie mag wat 46% betreft opnieuw beschikbaar worden gesteld. Met name starters op woningmarkt zijn hier voorstander van. Daarentegen ziet 37% van de respondenten daar geen heil in.

Twitterdebatten
De resultaten van het onderzoek worden gebruikt als input voor de afsluiting van het Nationaal Debat Wonen: een serie Twitterdebatten die vanavond van start gaat op www.twitter.com/dehypotheker. Op vier achtereenvolgende avonden (26 t/m 29 april tussen 19.00 en 20.00 uur) gaan huiseigenaren en huizenbezitters in spé in discussie met elkaar en politici over NHG, koopsubsidie, hypotheekrenteaftrek en de woningmarkt in het algemeen. Meer informatie is te vinden op www.hypotheker.nl/debatwonen.

Noot voor redacties

Fotobijschrift: (bijgevoegde foto is rechtenvrij te gebruiken) Directeur van De Hypotheker Bas Millenaar (links) overhandigt VVD-Tweede Kamerlid Frans Weekers de resultaten van het onderzoek naar actuele kwesties die spelen op de woningmarkt.

Voor meer informatie (