Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 26 april 2010

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
mevr. ir. A. van Dam
drs. N.M.C. Alsemgeest
W.A.J. van Veen
mr. P. de Baat
J.P. Nagengast
G.L.J. Leerink
drs. J.C.M. Cox, secretaris


1. Opening
De besluitenlijst van de vergadering van 20 april 2010 wordt vastgesteld.


2. Besluiten

10.6991 Rapportage recessiemonitor gemeente Alkmaar ­ t/m vierde kwartaal 2009 Bruinooge
Probleemstelling:
Team Onderzoek en Statistiek heeft de beschikking over talloze datareeksen en statistieken, die bij elkaar gebundeld een beeld geven van de maatschappelijke effecten van de recessie in Alkmaar. De gegevens zijn ter kennisname samengevoegd in de `Recessiemonitor gemeente Alkmaar'. Dit is de tweede rapportage van de Alkmaarse recessiemonitor (de eerste rapportage is in februari 2010 verschenen), die elk kwartaal verschijnt.

Besluit:
In te stemmen met bijgevoegde rapportage en deze ter kennisneming aan te bieden aan de commissie Bestuur en Middelen.

10.7028 Raadsvragen PvdA over legitimatieplicht ouderen bij Verkiezingen Bruinooge
Probleemstelling:
Het lid van de raad, mevrouw T. Komen, heeft ons bij e-mail van 15 april 2010 vragen gesteld over legitimatieplicht ouderen bij verkiezingen.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.


1




10.7040 Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord; jaarstukken 2009 Bruinooge
Probleemstelling:
Het Algemeen Bestuur (AB) van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord (VR-NHN), waarin alle deelnemende gemeenten, via hun burgemeester zijn vertegenwoordigd, heeft op 1 april jl. de ontwerpjaarstukken 2009 aan de gemeenten aangeboden. In achterliggende stukken wordt ingegaan op de genoemde financiële onderwerpen.

Besluit:
In te stemmen met achterliggend raadsvoorstel `jaarstukken 2009 van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord. Het AB zal in overweging worden gegeven het positief resultaat 2009 volledig aan de algemene reserve toe te voegen

10.7043 Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord; begroting 2011 Bruinooge
Probleemstelling:
Het Algemeen Bestuur (AB) van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord (VR-NHN), waarin alle deelnemende gemeenten, via hun burgemeester zijn vertegenwoordigd, heeft op 1 april jl. de ontwerp begroting 2011 van de Veiligheidsregio NHN aan de gemeenten aangeboden.
Volgens de gemeenschappelijke regeling dient de begroting te worden vastgesteld voor 1 juli a.s..
De tijd voor de deelnemende gemeenten om de begroting te agenderen en hun zienswijze bekend te maken voor behandeling in de raadsvergadering is 12 weken (conform de Gemeenschappelijke regeling VR-NHN) alvorens de stukken worden vastgesteld in het AB van de VR-NHN. In achterliggende stukken wordt ingegaan op de genoemde financiële onderwerpen.

Besluit:
In te stemmen met bijgaand raadsvoorstel m.b.t. de begroting 2011 van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord.

10.5956 Afstemmingsverordening IOAW / IOAZ en Tijdelijk Afstemmingsbesluit IOAW / IOAZ Van Dam
Probleemstelling:
De Wet bundeling van uitkeringen inkomensvoorziening aan gemeenten is met ingang van 1 januari 2010 in werking getreden. Met deze nieuwe wet worden de gemeentelijke middelen voor de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ), het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz 2004) voor zover dat betrekking heeft op algemene bijstand aan startende ondernemers, alsmede de Wet werk en inkomen kunstenaars (WWIK) gebundeld met het Inkomensdeel voor de Wet werk en bijstand (WWB). Met de invoering van deze gebundelde uitkering krijgt de gemeente één budget voor de bekostiging van uitkeringen op grond van de WWB, de IOAW, de IOAZ en het Bbz 2004.
Bij een systeem van volledige budgetfinanciering past dat administratieve eisen worden afgeschaft en verplichtingen voor gemeenten worden omgezet in bevoegdheden. De verplichting voor het college om in het kader van de IOAW en de IOAZ een maatregel op te leggen wordt omgezet in een bevoegdheid. Deze
2




bevoegdheid wordt in een gemeentelijke verordening geregeld. De Afstemmingsverordening IOAW / IOAZ treedt in werking met ingang van 1 juli 2010. Met de totstandkoming van het Tijdelijk Afstemmingsbesluit wordt voorzien in een hiaat in de wetgeving.

Besluit:

1. Vast te stellen het Tijdelijk Afstemmingsbesluit IOAW/IOAZ.
2. In te stemmen met de inhoud van de Afstemmingsverordening IOAW/IOAZ.
3. De gemeenteraad voor te stellen overeenkomstig bijgaand raadvoorstel te besluiten.

10.6971 Verlenging samenwerkingsovereenkomst Vroonermeer-noord Alsemgeest
Probleemstelling:
Op 27 juni 2007 hebben de partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van Vroonermeer-noord een Samenwerkingsovereenkomst (SOK) ondertekend. Die overeenkomst eindigt op het moment van ondertekening van de Realisatieovereenkomst (ROK) of op 1 mei 2010 indien er dan geen ROK tot stand is gekomen. De marktpartijen willen voordat ze de overeenkomst ondertekenen nog een aantal zaken nader onderzoeken.
In verband met de wens om het bestemmingsplan, waarvan het ontwerp reeds in juni/juli 2009 ter inzage heeft gelegen, nu spoedig te kunnen laten vaststellen door de Raad (hiervoor is een ondertekende ROK noodzakelijk) is het wenselijk de Samenwerkingsovereenkomst met twee maanden te verlengen tot 1 juli. Dit is conform het advies van de stuurgroep Vroonermeer-noord.

Besluit:

1. In te stemmen met bijgaande overeenkomst die regelt dat de Samenwerkingsovereen-komst tot 1 juli 2010 wordt verlengd. Burgemeester:

2. Wethouder N. Alsemgeest machtigen om namens de gemeente de overeenkomst te ondertekenen.

10.7123 Programmaverantwoording 2009 en de programmabegroting 2011 van de GGD Van Veen Hollands Noorden

Probleemstelling:
De programmaverantwoording 2009 en de programmabegroting 2011 van de GGD Hollands Noorden zijn in concept opgesteld. Conform het bepaalde in de gemeenschappelijke regeling worden deze financiële stukken aan de raad voor commentaar voorgelegd.
Hiertoe is bijgaand concept raadsvoorstel opgesteld. Begin juni vindt bespreking in tweede termijn in het Dagelijks Bestuur plaats, waarbij deze reactie wordt betrokken.
Vervolgens worden de stukken ter vaststelling aangeboden aan het Algemeen Bestuur van de GGD in de vergadering van 28 juni 2010. Daarmee wordt ook de wettelijk vastgestelde einddatum van vaststelling voor 1 juli gehaald. Hiermee wordt tevens voldaan aan het amendement van de raad bij de behandeling van de financiële stukken van de GGD Hollands Noorden in de vergadering van 11 februari 2010 (toegevoegd besluit 7).
3




Besluit:
In te stemmen met bijgaand raadsvoorstel.

10.6988 Wijziging verordeningen reclamebelasting en precariobelasting 2010 De Baat
Probleemstelling:
In de raadsvergadering van 14 december 2009 is de verordening reclamebelasting 2010 vastgesteld. Eén van de uitgangspunten bij de ontwikkeling van de reclamebelasting was, dat voorwerpen niet dubbel worden belast voor zowel de precariobelasting als reclamebelasting. Daarbij was het uitgangspunt dat precariobelasting terugtreedt voor de reclamebelasting. In de praktijk is echter gebleken, dat bij mobiele voorwerpen (uitstallingen), precariobelasting voor de hand ligt en bij vaste voorwerpen, de reclamebelasting. Om dubbele belasting te voorkomen dienen beide belastingverordeningen aangepast te worden.

Besluit:
In te stemmen met bijgaand raadsvoorstel.

10.4011 Tarief gemeentelijk dwangbevel
De Baat
Probleemstelling:
Met de inwerkingtreding van de vierde tranche Algemene wet bestuursrecht (Awb) heeft het College de bevoegdheid de buitengerechtelijke kosten w.o. het tarief dwangbevel te vorderen. Het uitvaardigen van een dwangbevel is noodzakelijk om een executoriale titel inzake de vordering van een bestuurlijke geldschuld te verkrijgen. Na betekening van het dwangbevel (door de gerechtsdeurwaarder) kan de vordering geëxecuteerd worden door middel van ondermeer het leggen van beslag op loon of uitkering.

Besluit:

1. Gebruik te maken van de bevoegdheid de buitengerechtelijke kosten w.o. het tarief dwangbevel ten laste van de belanghebbende te vorderen.
2. Het tarief dwangbevel voor 2010 vast te stellen op: a. het minimum tarief van 37,00 ingeval de nog te betalen (restant) hoofdsom tenminste 150,00 bedraagt en ten hoogste 250,00. b. het tarief van 62,00 ingeval de nog te betalen (restant) hoofdsom 250,00 of meer bedraagt.
3. De tarieven onder 2. jaarlijks te verhogen met een indexering overeenkomstig de CPI-indexcijfer.

10.6954 Ontwerpbesluit locatie inzamelvoorziening aan de Dijk Nagengast
Probleemstelling:
In de binnenstad wordt het huishoudelijk restafval met huisvuilzakken ingezameld en is inzameling met ondergrondse containers wenselijk. Vooruitlopend op integrale invoering van ondergrondse containerinzameling in het Centrumgebied wordt, conform het afvalbeleidsplan 2010-2014, bij gelegenheid van herinrichting en nieuwbouw ondergrondse containers geplaatst.
4




De herinrichting van de Dijk geeft gelegenheid om ondergrondse containers te plaatsen.
In verband met een zorgvuldige voorbereiding van de besluitvorming rond de containerlocaties wordt voorgesteld deze besluiten met toepassing van afd. 3.4 Algemene wet bestuursrecht voor te bereiden.

Besluit:

1. In te stemmen met de ontwerpbesluiten voor de locaties ondergrondse inzamelvoorziening en clusterplaatslocatie in de vorm van bijgesloten locatietekeningen.

2. Dit ontwerpbesluit voor te bereiden conform de uniforme openbare voorbereidingsprocedure in het kader van de afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht en daartoe het ontwerpbesluit zoals genoemd onder punt 1 te publiceren in het Alkmaars Nieuwsblad en met bijbehorende stukken gedurende 6 weken ter inzage te leggen teneinde van belanghebbende zienswijze in te winnen.

3. De belanghebbenden per brief te informeren door gelijktijdig met de publicatie het ontwerpbesluit in de vorm van bijgaande tekening te sturen.

10.6500 Ontwerpjaarrekening 2009 en ontwerpbegroting 2011 MRA Nagengast
Probleemstelling:
Op basis van de Gemeenschappelijke regeling Milieudienst Regio Alkmaar (art. 27 en 28) biedt de milieudienst de ontwerpjaarrekening 2009 en de ontwerpbegroting 2011 aan.
Ontwerpjaarrekening 2009:
MRA stelt dat 2009 in financieel opzicht een succes was met een positief resultaat na bestemming van reserves van 49.472,--. Het voorstel van MRA is om hiervan 29.472 te bestemmen ten behoeve van het weerstandvermogen en 20.000,-- ten behoeve van de implementatie van het businessplan. Ontwerpbegroting 2011:
Ook voor 2011 is het uitgangspunt dat Alkmaar structureel 8840 uur aan diensten afneemt van de MRA. Rekening houdend met een indexering van 1,4% zijn de kosten voor Alkmaar begroot op 696.070,--. Naast de opbrengsten uit de dienstverleningsovereenkomst heeft de MRA de ambitie om in 2011 567.644,-- opbrengsten te behalen uit extra opdrachten.

Besluit:
De ontwerpjaarrekening 2009 en de ontwerpbegroting 2011 van de Milieudienst Regio Alkmaar ter instemming voor te leggen aan de raad.


5






---- --