Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

7 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200801400/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 28 april 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor veldproeven met genetisch gemodificeerde aardappelplanten) Uitspraak over de vergunning die de minister van VROM in januari 2008 heeft verleend aan Avebe B.A. in Veendam voor het doen van veldproeven met genetisch gemodificeerde aardappelplanten op meerdere locaties binnen de provincies Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, De Marne, Eemsmond, Emmen, Pekela en Veendam. Greenpeace Nederland verzet zich tegen de veldproeven en is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat de minister de exacte locaties van de veldproeven bekend moet maken. Ook wil Greenpeace dat de minister strengere eisen stelt aan de veldproeven. De Raad van State doet woensdag 28 april nog twee uitspraken over vergunningen voor veldproeven met genetisch gemodificeerde organismen. De uitspraak met zaaknummer 200802711/1 gaat ook over een vergunning voor Avebe voor het doen van veldproeven met aardappelplanten. De uitspraak met zaaknummer 200802817/1 heeft betrekking op een vergunning voor Monsanto Europe S.A. voor het doen van veldproeven met genetisch gemodificeerd maïs. Ook tegen deze vergunningen is Greenpeace in beroep gekomen. De Raad van State heeft de zaken op 2 juni 2009 en op 26 januari jl. op zitting behandeld.
2. 200809292/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 28 april 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Haarlemmerplein' in Amsterdam) Uitspraak over de vaststelling door de stadsdeelraad Centrum van de gemeente Amsterdam van het bestemmingsplan 'Haarlemmerplein'. Het plan heeft betrekking op een deel van het Haarlemmerplein in de binnenstad van Amsterdam en maakt een complex met woningen, commerciële ruimten en een ondergrondse parkeergarage mogelijk. Enkele omwonenden zijn het niet eens met het bestemmingsplan en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer voor een verslechtering van de luchtkwaliteit in het gebied. De onderzoeken naar de luchtkwaliteit deugen volgens hen niet. Deze zouden uitgegaan van onjuiste verkeersgegevens. De omwonenden vinden ook dat het beschermd stadsgezicht door het plan wordt aangetast. De Raad van State oordeelde in december 2006 al over een eerdere versie van het bestemmingsplan dat door de provincie Noord Holland was goedgekeurd. Dit goedkeuringsbesluit is toen vernietigd omdat de gevolgen voor het milieu niet goed in kaart waren gebracht. De Raad van State heeft het beroep tegen het nieuwe besluit op 23 maart jl. op zitting behandeld.
3. 200901516/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 28 april 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Kruiningergors' van de gemeente Westvoorne) Uitspraak over de gedeeltelijke goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Kruiningergors' van de gemeente Westvoorne. Het plan heeft betrekking op een recreatiepark en de omgeving daarvan. Met het plan wil de gemeente onder meer het park opknappen. De stichting Recreanten Belangen Kruiningergors is het niet eens met het plan en is tegen de goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vreest voor verkeersonveilige situaties door de uitbreiding van het recreatiepark met 80 recreatiewoningen en een horecagelegenheid. De verkeersmetingen geven een verkeerd beeld, omdat de metingen een jaargemiddelde weergeven, terwijl in het hoogseizoen meer verkeer te verwachten is, aldus de stichting. Er zou bovendien geen behoefte zijn aan een nieuw restaurant. Verder verzet zij zich tegen de mogelijkheid om feesten te houden in een zaal op het terrein. Enkele omwonenden zijn het niet eens met de weigering door het provinciebestuur om goedkeuring te verlenen aan een tweede woning op het eigen terrein en aan de woonbestemming voor een bedrijfswoning. De gemeenteraad is ten slotte in beroep gekomen, omdat hij het er niet mee eens is dat het provinciebestuur geen goedkeuring heeft verleend aan het nieuwe archeologische beleid. De Raad van State doet woensdag 28 april ook uitspraak over twee andere bestemmingsplannen van de gemeente Westvoorne: het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied Westvoorne, eerste herziening (Stuifakker-Zuid)', met zaaknummer 200901594/1, en het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied Westvoorne, tweede herziening Langeweg/Middelweg', met zaaknummer 200901880/1. De Raad van State heeft alle zaken op 25 maart jl. op zitting behandeld.
4. 200902650/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 28 april 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Geldzaken
inhoudsindicatie:

(Vergoeding kosten van opsporing van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog) Uitspraak over de financiële bijdrage die de minister van Binnenlandse Zaken heeft verleend aan de gemeente Veldhoven voor explosievenonderzoek. Vanaf begin 2003 tot en met eind 2005 zijn er aan de Noordrand Habraken en de Noordrand Strijpsebaan in Veldhoven opsporings- en ruimingswerkzaamheden verricht. Het gemeentebestuur heeft de kosten van dit onderzoek gedeclareerd bij de minister. De minister heeft de kosten die de gemeente in 2003 en 2004 heeft gemaakt, echter niet vergoed. Volgens de minister heeft de gemeente de declaratie te laat ingediend. De minister beroept zich hiervoor op het Bijdragebesluit kosten ruiming explosieven Tweede Wereldoorlog, waarin de regels voor het declareren van bedragen staan. Het gemeentebestuur van Veldhoven was het hier niet mee eens. De rechtbank in Den Bosch stelde het gemeentebestuur in maart 2009 in het gelijk. Naar het oordeel van de rechtbank staat in de regels weliswaar dat de declaraties per jaar moeten worden ingediend, maar niet wanneer dat moet gebeuren. De minister is het niet eens met de uitspraak en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 16 maart jl. op zitting behandeld.
5. 200903259/1/M1 en 200903312/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 28 april 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Ontgrondingenwet
inhoudsindicatie:

(Vergunningen voor ENCI voor uitbreiding kalksteenwinning St. Pietersberg) Uitspraak over de ontgrondingsvergunning die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend aan ENCI voor het ontgronden van percelen in en om de Sint Pietersberg. Met de vergunning kan ENCI doorgaan met het winnen van kalksteen. De stichting ENCI STOP, de vereniging Natuurmonumenten en de stichting Milieufederatie Limburg verzetten zich tegen de vergunning en zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat er al een strook van 70 meter wordt afgegraven vóórdat er overeenstemming is over de uiteindelijke inrichting van het gebied na de ontgronding. Deze 70-meterzone ligt in het westen van de groeve en is belangrijk voor de bescherming van de grondwaterhuishouding in de groeve en het Jekerdal. Verder zijn zij het niet eens met een voorschrift in de vergunning. Volgens dit voorschrift mag ENCI tot tien meter bij de zogenoemde Oehoe-klif kalksteen winnen. Dit is een veel te korte afstand, aldus de stichtingen en de vereniging. Ook ENCI is tegen de vergunning in beroep gekomen. Volgens haar had in de vergunning moeten worden bepaald dat tot 1 januari 2020 mag worden ontgrond in plaats van tot 1 januari 2015. De uitspraak gaat ook over de vergunning die het provinciebestuur heeft verleend voor het onttrekken van grondwater voor het winnen van kalksteen uit de Sint-Pietersberg. Het gaat om maximaal 1,59 miljoen m3 grondwater per jaar. ENCI STOP is ook tegen deze vergunning in beroep gekomen bij de Raad van State. Volgens haar had het provinciebestuur deze vergunning niet mogen verlenen, omdat binnen die 70-meterzone water wordt onttrokken. De Raad van State heeft beide zaken op 11 maart jl. op zitting behandeld.
6. 200905749/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 28 april 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Utrecht
inhoudsindicatie:

(Omlegging N201 in de gemeente De Ronde Venen) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van De Ronde Venen van het bestemmingsplan 'Omlegging N201 De Ronde Venen'. Het plan voorziet in de aanleg van de N201 in de gemeente De Ronde Venen. Een melkveehouder die in de omgeving zijn bedrijf heeft, is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zijn bezwaar richt zich tegen het feit dat hij voor de gronden die hij huurde en die worden doorgesneden door het tracé, ongeveer vijf hectare grond, niet is gecompenseerd in ander huurland. Als hij het land dat naast zijn boerderij ligt zou kunnen huren, zou hij geen schade meer ondervinden, aldus de melkveehouder. De Raad van State heeft de zaak op 25 maart jl. op zitting behandeld.
7. 200905973/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 28 april 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Verzoek om stillegging werkzaamheden naast Panorama Mesdag in Den Haag) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag om bouw- en aanlegwerkzaamheden stil te leggen aan de Mauritskade in Den Haag. Op het desbetreffende terrein legt een vastgoedbedrijf een parkeerkelder aan onder een toekomstig fitnesscentrum met zwembad. Panorama Mesdag B.V. had de gemeente om het stilleggen van de werkzaamheden verzocht. Op het naastgelegen terrein staat haar museum dat onder meer bestaat uit een rotondegebouw. Dat is een op staal gefundeerde constructie, die wordt overspannen door een lichte stalen spantconstructie. Het rotondegebouw en het bekende panoramaschilderij van de schilder H.W. Mesdag dat daarin hangt, zijn allebei aangewezen als rijksmonument. In de bouwvergunning staat wat de maximale rotatie van het gebouw mag zijn. Bij enkele kolommen waarop het rotondegebouw rust, hebben zogenoemde zettingen plaatsgevonden. Panorama Mesdag vreest voor onherstelbare schade aan zowel het schilderij als het gebouw als de werkzaamheden mogen doorgaan. Volgens haar zijn die werkzaamheden in strijd met de bouwvergunning en de Monumentenwet. Het gemeentebestuur bestrijdt dit. Ook van een dreigende schade is volgens het gemeentebestuur geen sprake. De rechtbank in Den Haag heeft in juli 2009 een eerder beroep van Panorama Mesdag ongegrond verklaard. Panorama Mesdag is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 19 maart jl. op zitting behandeld.