Ingezonden persbericht



26 april 2010

W. J. Bladergroen wint Stimuleringsprijs De Gezonde Schoolkantine 2009-2010 De scholengemeenschap W.J. Bladergroen uit Purmerend heeft de Stimuleringsprijs De Gezonde Schoolkantine 2009-2010 gewonnen. De school ontvangt 10.000 euro en wil daarmee verse sapjes gaan aanbieden en aandacht besteden aan een duurzaam inkoopbeleid voor de kantine. De tweede prijs (4.000 euro) gaat naar het Karel de Grote College uit Nijmegen. De derde prijs (1.000 euro) is gewonnen door de Dr. J. de Graafschool uit Groningen. André Rouvoet, demissionair minister voor Jeugd en Gezin en Onderwijs reikte de prijzen uit tijdens het symposium 'Alle schoolkantines gezond in 2015, maar hoe?' op 26 april in Den Haag.

Eerste prijs: W.J. Bladergroen, te Purmerend
Leerlingen van de scholengemeenschap W.J. Bladergroen bereiden en verkopen zelf vers afgebakken bruine broodjes met gevarieerd gezond beleg en smoothies. Ze volgen kooklessen en lopen stage in de kantine. Jaarlijks is er voor de hele school een blok over voeding, waaraan niet alleen tijdens de lessen Verzorging, maar ook tijdens de gymlessen en bij allerlei andere vakken aandacht wordt besteed aan een gezonde leefstijl. 'De gezonde kantine' is een structureel onderdeel geworden van het onderwijsbeleid. Deze praktijkschool verzorgt ook gezonde broodjes voor bijeenkomsten op andere scholen. Met het prijzengeld wil de school biologische producten en verse sappen gaan verkopen. De jury vindt het positief dat het programma breed wordt gedragen en dat de school een voorbeeld is voor de omgeving. Theorie en praktijk worden mooi met elkaar verbonden door aandacht in de lessen voor een gezonde leefstijl en de praktijkstages in de kantine.

Tweede prijs: Karel de Grote College, te Nijmegen
Het Karel de Grote College is overgestapt naar een biologisch assortiment met gezonde broodjes, wraps, soep en tosti's. Het aanbod bestaat grotendeels uit producten uit de Schijf van Vijf. In de lessen wordt aandacht besteed aan een gezonde leefstijl. Leerlingen en ouders dragen zelf ideeën aan voor een gezonde kantine. Met het prijzengeld start de school een uitleenservice voor spellen in de kantine en het schoolplein wordt gezelliger gemaakt. Zo wordt het voor leerlingen nog aantrekkelijker om in de pauzes op het schoolterrein te blijven. De jury prijst de school voor de snelle resultaten in korte tijd en vindt dat deze school wat extra's biedt door te kiezen voor biologische producten.

Derde prijs: Dr. J. de Graafschool, te Groningen
Leerlingen van de Dr. J. de Graafschool verkopen gezonde, vers bereide producten voor een lage prijs. Ze dragen het t-shirt met hun eigen slogan: 'De Graaf gaat voor gezond'. Er is minder snoep en koek te koop en het is de bedoeling dat dit uiteindelijk helemaal uit het assortiment verdwijnt. Leerlingen kunnen elke week kiezen uit een ander menu. Ouders en docenten zijn geïnformeerd over de gezonde kantine en leerlingen doen mee met de wedstrijd: 'Hoe moet jullie gezonde kantine eruit zien?' Met het prijzengeld gaat de school lessen organiseren over een gezonde leefstijl. Ook wordt de kantine aantrekkelijker gemaakt. De jury vindt dat de school goed op weg is en goede plannen heeft voor de toekomst.

Stimuleringsprijs 2009-2010
Het Voedingscentrum constateert dat de scholen enthousiast hebben gewerkt aan een gezondere schoolkantine. Het is positief dat scholen steeds meer aandacht hebben voor het aanbod in hun schoolkantine. Het aantal deelnemers aan de Stimuleringsprijs is in vergelijking met 2007 bijna vervijfvoudigd: van 20 naar 90 inschrijvingen. Het Voedingscentrum hoopt dat andere scholen zich laten inspireren door de winnaars. Zeker op weg naar 2015, het jaar waarin alle schoolkantines in Nederland gezond moeten zijn (motie Vendrik, 2009). De Stimuleringsprijs wordt gefinancierd door de ministeries van VWS, LNV en OCW.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Gezond, lekker en bewust eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.

Noot voor redacties



Ingezonden persbericht