Stichting Bouw Research

Project 'Geen nood bij brand! wint Innovatieprijs Brandveiligheid

26 april 2010

Het project Geen nood bij brand! heeft de Innovatieprijs Brandveiligheid 2010 gewonnen. Deelnemers aan het Nationale Brandveiligheidscongres mochten met groene, gele en rode kaarten de winnaar kiezen. De innovatieprijs is uitgereikt tijdens het Nationaal Brandveiligheidscongres 2010, op 22 april jongstleden.

Veiligheid in de zorg is opgezet door de brandweer van Hulpverlening Gelderland Midden, Siza Dorp Groep en de Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving Rvarium. Bij dit project is het uitgangspunt dat brandweer, zorginstelling en cliënt samen kijken of een gebouw brandveilig is. De brandweer komt niet controleren, maar is in het project een adviseur. Samen kijken de betrokkenen wat goed en minder goed is in het gebouw waar minder zelfredzamen wonen of verblijven. Dit wordt vastgelegd en besproken.

Direct uitvoeren

Voor de zorginstelling zijn adviezen vaak direct uit te voeren, voor weinig kosten en het verhoogt de brandveiligheid voor cliënten en personeel. Een voorbeeld hiervan is: geblokkeerde brandwerende deuren die moeten sluiten als er brand is, blusapparatuur vrij van obstakels en de nooduitgang moet goed bereikbaar zijn. Door de jury van de Innovatieprijs is gelet op out of the box denken en een integrale visie op brandveiligheid. Dus het breder kijken dan de standaard eisen die worden gesteld aan brandveiligheid. De overige genomineerden waren: Theuma Doors & Frames en DGMR.

Succesvol congres

SBR kan terugkijken op een geslaagd congres: ruim 350 deelnemers namen enthousiast deel aan de discussies rondom het centrale thema 'Risicobenadering'. Alle presentaties en een fotoverslag van dit congres kunt u vinden op onze webpagina 'terugblik events'