Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

22 april 2010

In deze brief relateert de staatssecretaris de huidige stand van zaken aan de kabinetsdoelstellingen. De Tweede Kamer heeft gevraagd om de stand van zaken in (en een onderbouwing van) de administratieve lasten reductiepercentages, zowel van burgers in het algemeen als van de afzonderlijke burgerprofielen.

Diverse doelstellingen zoals de administratieve lastenvermindering voor burgers op landelijk en lokaal niveau zijn in tijd gerealiseerd. Dat is goed nieuws gezien het feit dat de tijdswinst steeds als meest merkbaar wordt ervaren door burgers. De doelstellingen op kosten zijn ook binnen handbereik, net als de doelstellingen voor interbestuurlijke lastenvermindering.

De maatregelen voor administratieve lastenvermindering voor professionals zijn - in vervolg op wat de vakdepartementen in voorgaande kabinetten al bereikt hebben - het afgelopen jaar en in samenwerking met de vakdepartementen fors in gang gezet, en ook daar zijn merkbare resultaten te melden.

Verder gaat de staatssecretaris in op de stand van zaken van de aanpak van de knelpunten van burgers en professionals in hun contact met de overheid.

Bestanden


* Eindrapportage Dienstverlening, regeldruk en informatiebeleid| Pdf-icoon Pdf-bestand Zie het origineel