Stadsdeel Amsterdam-Noord

Architectuurkaart Amsterdam-Noord

26 april 2010

De nieuwe Architectuurkaart Amsterdam-Noord 'Ontdek Noord' werd op vrijdag 23 april gepresenteerd. Met de architectuurkaart wordt de geschiedenis van Amsterdam-Noord in vogelvlucht ontsloten aan de hand van stedebouwkundige ontwikkelingen, met bijzondere aandacht voor de architectonische karakteristieken. Van negentiende-eeuwse dijkhuizen, tuindorpen, industriële bouwwerken op de voormalige scheepswerven, de vooruitstrevende architectuur van het beroemde Plan Van Gool, tot hedendaagse architectuur zoals het Kraanspoor en het EYE Film Instituut Nederland: Noord heeft het allemaal.

Sinds het ontstaan van Amsterdam als nederzetting langs de Amstel, heeft het gebied ten noorden van het IJ altijd een bijzondere plaats ingenomen. Het verhaal is bekend: Noord hoorde er eeuwenlang niet bij, bestond of uit water of was lange tijd grotendeels onbebouwd en heeft vervolgens een geheel eigen ontwikkeling gekend. De Amsterdamse binnenstad was nooit ver weg - zeker niet langs de Noordelijke IJ-oever waar het visueel contact logischerwijs het sterkst is - maar was in de praktijk altijd moeilijk bereikbaar. Het gebrek aan vaste verbindingen over het IJ, dat hier debet aan was, is pas laat verholpen met de voltooiing van de Schellingwouderbrug, de opening van de Coentunnel en de IJtunnel, en de completering van de Ring A10 met de Zeeburgertunnel.

Waterstad

Dat Amsterdam een waterstad is wordt nergens anders zo duidelijk onderstreept als in Amsterdam-Noord met de talloze waterlopen van aaën, dieën en breken. Wat betreft de bebouwing is Amsterdam-Noord een lappendeken. Pal naast elkaar liggen buurtjes die in stedebouwkundige opzet en architectonische uitstraling totaal van elkaar verschillen. Het totaalbeeld is een landschap dat varieert van Waterlandse dorpsgezichten, dijk- en tuindorpen, tot de stoere industriële IJ-oever, de hoogbouw uit de jaren zestig en zeventig en de diverse architectonische hoogstandjes van de laatste decennia.

Dynamiek

De recente ontwikkelingen rond de Noordelijke IJ-oever, waar de creatieve sector gretig de plaats inneemt van de zware industrie en culturele projecten als het nieuwe Filmmuseum (EYE Film Instituut Nederland) en de Tolhuistuin tot bloei komen, getuigen van het veranderende karakter van het stadsdeel. De dynamiek heerst niet alleen op de NDSM-werf maar blijkt ook uit de plannen rond het Centrumgebied Amsterdam-Noord (CAN) en de aanleg van het Noorderpark dat met bruggen over de Nieuwe Leeuwarderweg en het Noordhollandsch kanaal een verbindend groen hart zal worden.

Volwaardig onderdeel van de stad

Van een onbekend stadsdeel `zo dicht bij Amsterdam' wordt Amsterdam-Noord tot een volwaardig onderdeel van de stad. Kwaliteiten zoals de ligging, dichtbij zowel de binnenstad als het platteland en de van oudsher verankerde mix van wonen en werken, gaan hierbij niet verloren maar worden juist versterkt.

Verkrijgbaar

De kaart is verkrijgbaar bij het Arcam, info@arcam.nl en bij de betere boekwinkels in Nederland. De kaart kost EUR 5,-.