Gemeente Overbetuwe


Regeling burgerlijke stand

19 april 2010

Trouwen en geregistreerd partnerschap voortaan op zondag op locatie mogelijk in de gemeente Overbetuwe

Gemeente Overbetuwe heeft besloten om het trouwen en geregistreerd partnerschap voortaan ook op zondag, op locatie, mogelijk te laten zijn. Om dit mogelijk te maken is de hardheidsclausule in de Regeling burgerlijke stand gemeente Overbetuwe 2009 verwijderd.

Verwijdering hardheidsclausule Regeling burgerlijke stand

In de Regeling burgerlijke stand gemeente Overbetuwe 2009 is een hardheidsclausule opgenomen, waardoor het mogelijk is om als college een uitzondering te kunnen maken op de normale openingstijden van het bureau burgerlijke stand. Hiervoor moet echter worden aangetoond dat er sprake is van een `onbillijkheid van overwegende aard'. Dit kan zelden worden aangetoond. Om deze reden is deze hardheidsclausule verwijderd en is het mogelijk om op andere dagen en tijdstippen te trouwen/ geregistreerd partnerschap aan te gaan.

Randvoorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap op zondag

Er zijn een aantal randvoorwaarden verbonden aan het trouwen en geregistreerd partnerschap op andere dagen en tijdstippen, dan de gebruikelijke, in de gemeente Overbetuwe:

* De locatie moet beschikbaar zijn.

* Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS), die het huwelijk wil voltrekken, moet beschikbaar zijn.
* Er moet rekening worden gehouden met de zondagsrust. Er mogen daarom geen voltrekkingen plaatsvinden voor 13.00 uur of na 17.00 uur.

Wanneer aan bovenstaande randvoorwaarden wordt voldaan, is het mogelijk om te trouwen op een zondag.