Politie Haaglanden

Extra persbericht 26 april

Den Haag , 26-04-2010

Politie houdt 15 verdachten aan in drugsonderzoek

Een onderzoek van Politie Haaglanden naar handel in verdovende middelen resulteerde vrijdag 23 april in elf aanhoudingen. In hetzelfde onderzoek hield de politie op 27 maart ook al vier personen aan. Aanleiding voor het onderzoek vormden het toenemende aantal klachten van bewoners en ondernemers over drugsgerelateerde overlast in de wijk Transvaal en delen van de Schilderswijk, alsmede de waarnemingen van de basis politiezorg en het wijkondersteuningsteam (WOT).

Met de aanhoudingen verwacht Bureau De Heemstraat de 'tussenhandel' in drugs in de betreffende wijken een flinke slag te hebben toegebracht, en daarmee indirect een positieve impuls te geven aan de leefbaarheid en veiligheid.

Aanhoudingen en doorzoekingen
In alle vroegte vielen politieagenten van Bureau De Heemstraat - ondersteund door agenten van andere wijkbureaus, het arrestatieteam en het andere aanhoudingseenheden op 23 april meerdere woningen in Den Haag en Voorburg binnen. In totaal werden daarbij elf verdachten aangehouden. Bij de doorzoeking van acht woningen troffen de agenten onder meer één kilo cocaïne, één kilo henneptoppen, een paar honderd xtc-pillen en enkele duizenden euros aan. Ook werd er conservatoir beslag gelegd op een dure personenauto van één van de verdachten.

In hetzelfde onderzoek hield de politie bij een drugsoverdracht op 27 maart ook al vier verdachten aan. In een woning werd kort daarop een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen aangetroffen, waaronder 1800 xtc-pillen. In totaal leidde het rechercheonderzoek tot de inbeslagname van ruim zes kilo drugs, voornamelijk cocaïne.

HEIT-controles
In navolging op de aanhoudingen controleerde het Haags Economisch Interventieteam (HEIT) afgelopen vrijdagmiddag in enkele horecagelegenheden (vier stuks) en een garagebedrijf in de Haagse Schilderswijk . De resultaten van de controles vormen mogelijk aanleiding voor bestuursrechtelijke maatregelen.

Geïntegreerde aanpak van krachtwijken
Overlast in de Schilderswijk en Transvaal is een veelbesproken onderwerp; ook in 2009 kwamen de wijken veelvuldig (negatief) in het nieuws, aan de hand van overlastgerelateerde incidenten of klachten van wijkbewoners en ondernemers. In het kader van de zogenoemde krachtwijkenaanpak is met partners, zoals de gemeente Den Haag, een veelvoud aan initiatieven ontplooid om de overlast door jeugd en/of (handel in) verdovende middelen tegen te gaan en zodoende de leefbaarheid te vergroten. De actie van vrijdag jongstleden maakt onderdeel uit van deze geïntegreerde aanpak.

Maandag worden negen verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij zitten momenteel in volledige beperkingen. De twee resterende verdachten zijn heengezonden. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.