Ingezonden persbericht


Overeenkomst Europese Commissie en Visa Europa inzake interchange voor debetkaarten

Brussel, 26 april 2010 - Visa Europa is verheugd met de overeenkomst die vandaag naar aanleiding van een openbare raadpleging is bereikt met de Europese Commissie(EC). De EC accepteert de door Visa Europa voorgestelde toezeggingen inzake de multilaterale afwikkelingsprovisies voor intraregionale debettransacties binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Visa Europa verwelkomt tevens het voorstel van de Europese Commissie om de lopende procedures inzake de directe provisies voor debetkaarten stop te zetten.

Op basis van de voorgestelde toezeggingen hanteert Visa Europa gedurende vier jaar een limiet van 20 basispunten (0,2%) voor de gemiddelde afwikkelingsprovisies voor directe debettransacties. Dezelfde limiet geldt ook voor binnenlandse directe debettarieven die vóór 10 maart 2009 werden doorberekend en voor binnenlandse debettarieven die door Visa Europa worden bepaald. Veel van deze landen hebben hun eigen regelingen voor het bepalen van de binnenlandse interchangetarieven of hebben slechts enkele debetkaartransacties waardoor de impact minimaal is.

"De voorgestelde toezeggingen inzake provisies voor debettransacties zijn een belangrijke stap op weg naar de verwezenlijking van de Gemeenschappelijke eurobetalingsruimte(SEPA) en de voortdurende verschuiving van inefficiënte kastransacties binnen Europa," aldus Peter Ayliffe, President en Chief Executive Officer van Visa Europa: "Dit zorgt voor de hoognodige wettelijke zekerheid binnen de industrie en biedt tevens een mechanisme voor herziening van het gemiddelde tarief van 0,2%, zodra nadere gegevens beschikbaar komen over de kosten van de verschillende betalingsmiddelen, inclusief contanten. Ik ben er gerust op dat onze toezeggingen leiden tot het instellen van een passende methodologie voor de kosten van kastransacties, die zowel grensoverschrijdend als binnenlands kan worden toegepast."

"Met het voorstellen van deze toezeggingen heeft Visa Europa gehandeld in het beste belang van consumenten, winkeliers en de bij ons aangesloten banken. Visa Europa heeft er altijd voor gezorgd dat haar betaalkaarten substantiële voordelen bieden voor zowel consument als winkelier."

De toezegging om een limiet te stellen aan Visa Europa's multilaterale afwikkelingsprovisies voor directe debettransacties, is berekend op basis van de zogeheten "merchant indifference test", die recentelijk is ontwikkeld in economische studies. De Commissie heeft in het bijzonder voor de gehele EER de limiet voor directe debettransacties berekend door het gemiddelde te nemen van twee onderzoeken die in Nederland (in 2005) en in Zweden (in 2007) door de centrale bank zijn verricht en waarbij de kosten van contante betalingen en betalingen met een betaalkaart in de respectieve landen werden beoordeeld.

Omdat de gegevens waarop de Commissie zich bij haar recente berekeningen heeft gebaseerd, niet volledig zijn en vooralsnog niet alle relevante kostencategorieën omvatten, bevatten de toezeggingen een duidelijk mechanisme voor herziening van de limiet van 0,2% zodra nadere gegevens beschikbaar komen. De Europese Commissie is inmiddels al gestart met een pan-Europese studie naar de kosten van de diverse betalingsmethoden. Voor de opzet van dergelijke studies heeft Visa Europa al haar kennis ter beschikking van de Commissie gesteld. Ook heeft zij de Commissie een gedetailleerde lijst voorgelegd (zie bijlage) van alle punten die naar haar mening bij een degelijk en redelijk kostenonderzoek aan de orde moeten komen. In de voorgestelde toezeggingen is tevens opgenomen dat Visa Europa ook in de toekomst wordt geraadpleegd over de methodologie van de Commissie. Visa Europa ziet er in dit opzicht naar uit nauw samen te werken met de Europese Commissie.

De voorgestelde toezeggingen onderstrepen het belang dat er een gemeenschappelijke methodologie wordt ontwikkeld, die door de mededingingsautoriteiten in de gehele eurobetalingsruimte kan worden gebruikt om binnen lokale rechtsgebieden multilaterale afwikkelingsprovisies voor directe debettransacties te berekenen. Hierdoor ontstaan gelijke concurrentievoorwaarden voor alle vierpartijen debetkaartensystemen die actief zijn in Europa.

De voorgestelde toezeggingen betreffen alleen de multilaterale afwikkelingsprovisies voor directe debettransacties, en niet die voor kredietkaarten, kaarten met uitgestelde debitering en commerciële transacties. De toepassing van de zogeheten "merchant indifference test" op krediettransacties en transacties met uitgestelde debitering is een stuk gecompliceerder in omstandigheden waar contanten geen realistisch alternatief zijn voor krediet. Visa Europa en de Europese Commissie zetten hun overleg over deze complexe zaken de komende maanden voort, met als doel tot een gezamenlijke oplossing te komen. In afwachting van de uitkomst van deze besprekingen blijven Visa Europa's multilaterale afwikkelingsprovisies voor intraregionale krediettransacties en transacties met uitgestelde debitering ongewijzigd.

-Einde-
Over Visa Europa
Er zijn ruim 390 miljoen debet-, credit- en zakelijke Visa kaarten in omloop in Europa. Deze kaarten zijn gebruikt voor aankopen en geldopnamen ter waarde van E 1,4 triljoen in de twaalf maanden voorafgaande aan december 2009. 11,2% Van alle consumentenaankopen in verkooppunten in Europa wordt met een Visa kaart gedaan.

Visa Europa is een coöperatie die door 4.000 Europese banken wordt beheerd, welke is verenigd in juli 2004. In oktober 2007 is Visa Europa, door een exclusieve, onherroepelijke en eeuwige licentie, volledig onafhankelijk geworden van het wereldwijde Visa Inc.

Als toegewijde Europese organisatie kan Visa snel inspelen op de specifieke marktbehoeften van Europese banken, hun klanten en retailers. Visa kan zo tevens aan de doelstelling van de Europese Commissie voldoen om een echte interne markt voor betalingen te creëren.

Visa wordt wereldwijd geaccepteerd. Bovendien is het Visa/Plus betaalautomaatnetwerk één van 's werelds grootste netwerken dat in meer dan 170 landen toegang biedt tot contant geld in de lokale munteenheid.

Voor meer informatie, kijk op www.visa.nl

-----------------------------------