Gemeente Westervoort

Lokaal zorgnetwerk openbare geestelijke gezondheidszorg Duiven-Westervoort van start

De gemeenten Westervoort en Duiven hebben besloten om samen een lokaal zorgnetwerk voor Openbare geestelijke gezondheidszorg-cliënten (OGGZ-cliënten) op te richten.
Op 28 april aanstaande ondertekenen vertegenwoordigers van beide gemeenten en de deelnemende organisaties tijdens een feestelijke bijeenkomst een samenwerkingsovereenkomst. Hierin zijn rollen, taken en bevoegdheden van de deelnemers aan het lokale zorgnetwerk vastgelegd. Direct na de ondertekening wordt het lokale zorgnetwerk operationeel. De vaste deelnemers aan het zorgnetwerk beginnen diezelfde middag nog met een werkbijeenkomst waarin ze gezamenlijk onder begeleiding van een trainer de spelregels van het zorgnetwerk vaststellen.

Wat zijn oggz-cliënten?
Dat zijn mensen die problemen hebben op meerdere vlakken. Ze zijn bijvoorbeeld én verslaafd én dakloos én hebben een psychiatrische stoornis. Ze zijn sociaal kwetsbaar en kunnen zichzelf niet goed redden. De omgeving maakt zich zorgen of ervaart overlast. Soms vinden ze zelf dat ze geen problemen hebben.

Wat gebeurt er in het lokale zorgnetwerk?
Bij de hulpverlening aan deze mensen zijn meerdere organisaties betrokken, ieder vanuit zijn eigen deskundigheid. In het lokale zorgnetwerk stemmen de verschillende hulpverleners hun zorgactiviteiten op elkaar af en spreken af wie de regie voert over een bepaalde cliënt.

Wie maken deel uit van het lokale zorgnetwerk?
In het lokale zorgnetwerk zit een aantal vaste
hulpverleners/consulenten, de kernpartners. Zij werken bij één van de volgende instellingen: Stichting Thuiszorg Midden Gelderland (STMG), onderdeel algemeen maatschappelijk werk, de Gelderse Roos en GGNet Zevenaar, beide instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, het Regionaal Instituut voor Begeleid Wonen (RIBW), Woningcorporatie Vivare en de Stichting Mikado, adviseur zorg en dienstverlening. Iriszorg, instelling voor verslavingszorg, wordt vertegenwoordigd door de Gelderse Roos.
De regievoerder van een bepaalde cliënt kan ook andere partijen betrekken bij de hulpverlening als hij of zij dat nodig acht, zoals de politie, bureau Jeugdzorg, Centrum voor Jeugd en Gezin of schuldhulpverlening. Dit noemen we `schilpartners'.

Waarom doen we dit: wat is het doel?
Doordat meerdere hulpverleners betrokken zijn bij de hulpverlening, richt die zich niet op één bepaalde problematiek of bepaald levensdomein maar op de verwevenheid en opeenstapeling van problemen die tot zorgwekkende situaties leiden. Door coördinatie, samenhang en betere afstemming in de geboden zorg, ontstaat een meerwaarde die continuïteit waarborgt en versnippering tegengaat. Het uiteindelijke doel van de hulpverlening is dat mensen zo snel mogelijk weer zelfstandig kunnen functioneren met behulp van hun eigen sociale netwerk.
Het lokale zorgnetwerk wordt voorgezeten door iemand van Hulpverlening Gelderland Midden (HGM).

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl