Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 26 april 2010

Herdenking Verzetsgraf - 65 jaar bevrijding kamp Westerbork

Bijzondere bijdrage Commandant Koninklijke Marechaussee

Op woensdag 28 april 2010 om 11.00 uur zal een officiële herdenking worden gehouden bij het Verzetsgraf kamp Westerbork. Deze herdenking is ter nagedachtenis aan de 58 verzetsstrijders en 4 Joodse kampgevangenen die bij het crematorium van kamp Westerbork in 1943 en 1944 zijn gefusilleerd en/of aldaar zijn verast, alsook de verzetsmensen die via kamp Westerbork naar de concentratie- en vernietigingkampen zijn weggevoerd.

De overdenking zal worden uitgesproken door luitenant-generaal mr. Dick van Putten, Commandant van de Koninklijke Marechaussee. In zijn toespraak zal hij stilstaan bij de rol van de Marechaussee tijdens de bezettingstijd 1940-1945. Zo waren marechaussees betrokken bij de bewaking van kamp Westerbork en bij de transporten. Van Putten zal als hoogst verantwoordelijke van de Koninklijke Marechaussee zich onder meer de vraag stellen of zij niet op de verkeerde plaats in een verkeerde tijd verkeerde taken hebben uitgevoerd.

Drie kampoverlevenden, Manfred Schwarz (1923), Ies Vorst (1938) en Ruth Wallage-Binheim (1925) spreken over het verzet en de bewaking van kamp Westerbork. De voorzitter van de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945, verzetsman Rudi Hemmes en de voorzitter van de Raadkamer Buitengewoon Pensioen, Joost van Bodegom spreken ook een korte overdenking uit. Het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee zal de plechtigheid muzikaal begeleiden en de leerlingen van scholengemeenschap De Nieuwe Veste uit Coevorden zullen ook inhoudelijk aan het programma bijdragen.

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft gemeend aandacht te moeten geven aan dit veelal vergeten aspect uit de geschiedenis van deze historische plek. En in bredere zin aan het verzet tegen de bezetter, ook vanuit en rondom het kamp. Familieleden en nabestaanden zijn uitgenodigd om bij deze herdenking aanwezig te zijn. Daarnaast is een ieder die dat wenst welkom deze herdenking bij te wonen.