Kwaliteit autosnelwegparkings stijgt maar zwerfvuil blijft een gevoelig punt.

26/04/2010 14:16

Vlaamse Overheid

Met het Kwaliteitsmerk 2010 bekroont de Vlaamse overheid autosnelwegparkings die voldoen aan strenge eisen o.m. inzake netheid en veiligheid. Het Kwaliteitsmerk 2010 met één ster wordt toegekend aan elf parkings. Drie parkings behalen twee kwaliteitssterren.

Veertien parkings behalen Kwaliteitsmerk 2010

Met het Kwaliteitsmerk 2010 bekroont de Vlaamse overheid autosnelwegparkings die voldoen aan strenge eisen o.m. inzake netheid en veiligheid. Het Kwaliteitsmerk 2010 met één ster wordt toegekend aan elf parkings. Drie parkings behalen twee kwaliteitssterren. Dat maakt samen veertien erkende kwaliteitsparkings, een lichte toename in vergelijking met vorig jaar (toen: elf kwaliteitsparkings). Toch blijft het zwerfvuil zware inspanningen eisen van uitbaters en wegbeheerder. Met de campagne 'Wij knokken voor kwaliteit' zet de Vlaamse overheid er ook de weggebruikers toe aan om hun steentje bij te dragen.

De bekroonde kwaliteitsparkings in 2010

Dit nieuwsbericht bevat een tabel. Die kan hier niet worden weergegeven. U kunt hem wel raadplegen op het volgende webadres: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?lang=NL&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1271989919250

Het gaat om dertien klassieke tankstations met shop en restaurant, en één zgn. 'kiosk', een snelbuffet zonder tankstation (E 19 Brecht).

Kwaliteit blijft delicaat Van elf kwaliteitsparkings in 2009 naar veertien in 2010 is duidelijk een stap vooruit. Toch is er een tegenstrijdige evolutie: van de elf winnaars van 2009, verloren er drie het kwaliteitsmerk weer in 2010. Dat werd gecompenseerd door zes nieuwe kwaliteitsparkings. Onder die zes nieuwe gaat het bij twee echter om nieuwe concessies - waarvan we per slot van rekening mogen verwachten dat ze een goede kwaliteit bieden.

Deze voorzichtige verbetering van de kwaliteit is ongetwijfeld te danken aan de inzet van de concessiehouders - merken en uitbaters - zelf. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken sensibiliseert door jaarlijks het kwaliteitsmerk uit te reiken, wat een sterke weerklank krijgt in de media en ondersteund wordt met een bescheiden maar doelgerichte communicatiecampagne. De pers besteedt de laatste jaren ook steeds meer aandacht aan het thema.

Dat de kwaliteit niet sterker is gegroeid heeft verschillende redenen. Sommige merken lijken het onderhoud van het sanitair op parkings louter als een kostenpost te beschouwen, waarop zij sterk willen besparen. Het zwerfvuilprobleem blijft daarom een aandachtspunt voor de Vlaamse overheid. Een aparte, nieuwe affiche (2010) vraagt ook truckers in het Pools, Tsjechisch, Slovaaks en Roemeens vriendelijk om afval netjes in de vuilbak te gooien. In de loop van 2010 wordt onderzocht welke andere inspanningen op het vlak van de vuilnisbeheersing wenselijk en realistisch zijn.

Achtergrond: strenge controles door onafhankelijke inspecteurs De Vlaamse overheid is eigenaar van alle autosnelwegparkings, maar de meeste daarvan zijn in concessie gegeven aan privé-uitbaters die er commerciële activiteiten uitvoeren: ze beheren een tankstation, winkel, snackbar, restaurant of motel. Uiteraard moeten die uitbaters alle concessievoorwaarden én de veiligheidsregels respecteren. Daarnaast laat de Vlaamse overheid elke parking minstens drie keer per jaar inspecteren door een onafhankelijk organisme. Daarvoor heeft ze in overleg met de uitbaters en de merken een gedetailleerd kwaliteitssysteem samengesteld. De inspecteurs nemen honderden aspecten van de dienstverlening onder de loep, van verlichting en informatievoorziening tot netheid en hygiëne. Alleen parkings die aan alle criteria voldoen, mogen de titel van 'kwaliteitsparking' voeren. Ze ontvangen hiervoor speciaal promotiemateriaal (folders, affiches).

"Om een goede kwaliteit aan te bieden aan de weggebruikers die even willen uitrusten, tanken, iets willen eten of van het sanitair gebruik willen maken zal de Vlaamse overheid de concessiehouders verder blijven begeleiden. In samenwerking met de uitbaters en de merken verbeteren we de kwaliteit stap voor stap. Naar de toekomst zal het aanbod van de snelwegparkings nog verbeteren bij de vernieuwing van de concessies.", besluit minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits.