Technische Universiteit Delft

Joris Dik en Kristina Lauche benoemd tot Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar

De TU Delft heeft Kristina Lauche en Joris Dik benoemd tot Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar. Deze leerstoelen zijn bedoeld om jonge, excellente wetenschappers vroegtijdig te bevorderen tot hoogleraar zodat zij hun wetenschappelijke carrière maximaal kunnen ontwikkelen. Dik richt zich op materialen die betrekking hebben op cultureel erfgoed; Lauche houdt zich bezig met innovatiemanagement.

Lauche

Kristina Lauche (41) is sinds 2005 werkzaam aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, het laatst als Universitair Hoofddocent. Zij houdt zich daar bezig met innovatie, meer specifiek over de sociale en organisatorische context waarbinnen innovatie het best gedijt. Daaruit volgen onder meer inzichten over 'designing for work' (de impact die technologie heeft op werkzaamheden) en 'designing as work' (hoe ontwerpteams het innovatiebeleid kunnen beïnvloeden).

Implementatie van ICT

Lauche doet onder meer onderzoek naar de implementatie van nieuwe ICT in verdeelde teams in de olie-industrie. Dit heeft geleid tot meer bewustwording van human factors, zoals taakverdeling, work life balance en acceptatie van nieuwe vormen van communicatie.

Lauche behaalde een mastertitel in de Psychologie aan de Vrije Universiteit van Berlijn in 1995. In 2001 promoveerde ze in hetzelfde vakgebied aan de Universiteit van Potsdam.

Daarnaast was ze als onderzoekster werkzaam bij de universiteit van München en bij ETH Zürich, en als lecturer bij de universiteit van Aberdeen.

Dik

Joris Dik (35) werkt sinds 2003 aan de faculteit 3mE van de TU Delft, het laatst als Universitair Hoofddocent. Zijn onderzoeksgebied is 'Art and Archeology'. Hij richt zich op materialen die betrekking hebben op cultureel erfgoed, vooral op de herkomst en het behoud van deze materialen en het gebruik daarbij van nieuwe meetmethodes.

Van Gogh

Dik heeft de afgelopen jaren niet alleen wetenschappelijk maar ook in de algemene media furore gemaakt. Bekendste voorbeeld is het zichtbaar maken van een vrouwenportret onder een schilderij van Vincent van Gogh in 2008. Momenteel werkt hij aan de toepassing van nieuwe visualisatietechnieken bij het onderzoek 17e eeuwse schilderkunst. Dik studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (1997) en promoveerde daar in 2003 in de scheikunde. Daarvoor was hij verbonden aan het Getty Conservation Institute te Los Angeles.

Absolute top

De Antoni van Leeuwenhoek benoemingen aan de TU Delft zijn voorbehouden aan de absolute top van de jonge Delftse wetenschappers. Door hen vroegtijdig te bevorderen tot de positie van hoogleraar kunnen zij hun wetenschappelijke carrière maximaal ontwikkelen. De hoogleraren worden niet direct belast met de management- en onderwijstaken die bij het reguliere hoogleraarschap horen.



Technische Universiteit Delft