Gemeente Berkelland


Burgemeester biedt gemeenteraad jaarverslag aan

Het jaarverslag 2009 van de gemeente Berkelland wordt deze week, als `special' van Berkelbericht, gelijktijdig met dit blad huis-aan-huis in Berkelland verspreid. Het eerste exemplaar van het jaarverslag overhandigde burgemeester Bloemen tijdens de raadsvergadering van 20 april aan de heer Dinant Weenk, die zojuist benoemd was tot waarnemend raadsvoorzitter.

Burgerjaarverslag geschrapt

Hein Bloemen lichtte het verdwijnen van het burgerjaarverslag en de komst van het jaarverslag toe aan de raad: "Begin vorig jaar liet de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken weten dat zij de wettelijke verplichting om een burgerjaarverslag te maken wilde schrappen. Bij de aanbieding van het laatste burgerjaarverslag over 2008 op 19 mei vorig jaar heb ik daarop met u overlegd of we met een jaarverslag konden stoppen of dat een `terugblik' toch nog wel nuttig zou zijn. We besloten toen bij de inwoners te peilen hoeveel behoefte er eigenlijk is. Hiervoor hebben wij ons internetpanel waarin burgers hun mening kunnen geven over allerlei gemeentelijke onderwerpen ingezet."

Internetpanel

Bij `de derde internetenquête' hebben wij enkele vragen gesteld. Hier kwam het volgende uit: Ruim 80% van de deelnemers vindt het wél belangrijk dat er een jaarverslag is. Gevraagd naar de gewenste inhoud van zo'n jaarverslag geven de meeste leden van het panel aan dat ze vooral geïnteresseerd zijn in de activiteiten van de gemeente in het verslagjaar.

Burgemeester Bloemen:

* "De `bijzondere momenten' van het afgelopen jaar ziet u in woord en beeld terug..."

Bruisend beeld

Zo gezegd zo gedaan. Dit jaarverslag geeft een bruisend beeld van Berkelland in 2009. De `bijzondere momenten' van het afgelopen jaar ziet u in woord en beeld terug. Kortom, een jaarverslag boordevol herkenbare activiteiten met foto's en de bekende kaart met projecten. Ik hoop dat het resultaat u bevalt."

Minder `verplichte nummers'

De waarnemend voorzitter van de gemeenteraad, de heer Weenk, beaamde dat er minder `verplichte nummers' in het jaarverslag zitten, zoals de wet dat voor het burgerjaarverslag wel voorschreef. "De aantallen bezwaarschriften, klachten en inspraakprocedures blijven nu achterwege. Het gaat voornamelijk om zichtbare activiteiten die inderdaad in woord en beeld naar voren worden gebracht. Wel nog wat cijfers, maar dat blijft interessant.

Bij de bevolkingsstatistiek zie je overduidelijk dat de jongste groepen afnemen en dat 60plus overduidelijk in aantal stijgt. De kaart met projecten met de titel `Dynamisch Berkelland' spreekt altijd weer tot de verbeelding. Er gebeurt een hoop in onze gemeente."