Gemeente Alphen aan den Rijn

Hogeschool Rotterdam besturen Alphen aan den Rijn

Studenten Hogeschool Rotterdam besturen Alphen aan den Rijn

24 studenten van het Instituut voor Managementopleidingen (IMO) , onderdeel van Hogeschool Rotterdam, besturen tien weken lang op virtuele wijze Alphen aan den Rijn. Met de managementgame City Hall simuleren de studenten een vierjarige cyclus van het college van burgemeester en wethouders. Maandag 26 april was de officiële aftrap in Alphen aan den Rijn door burgemeester Wim de Gelder. De studenten nemen het in teams van vier tegen elkaar op en krijgen hiervoor studiepunten.

City Hall is een game van bedrijfssimulaties.nl. In vijf rondes nemen studenten diverse beslissingen over bijvoorbeeld budgetten, voeren coalitiebesprekingen, bepalen beleid, innen belasting en initiëren projecten. Naast het virtuele gedeelte heeft de gemeente ook realistische casussen verwerkt in het spel. Beleidsambtenaren houden spreekuur op school zodat de studenten vragen voor kunnen leggen. Gemeente Alphen aan den Rijn wil hiermee bevestigen dat gemeenten qua werkmentaliteit en persoonlijke ontwikkeling niet onderdoen voor het bedrijfsleven. Het imago van stoffig en bureaucratisch bestaat al lang niet meer, vertelt burgemeester De Gelder. Toch zien we dat jonge mensen niet direct voor een carrière kiezen bij de gemeente. Met zon internetgame maken studenten op een toegankelijke manier kennis met ons werkveld en hoop ik dat ze zich breder gaan oriënteren op de arbeidsmarkt.

Mes snijdt aan twee kanten
Gemeente Alphen aan den Rijn wil de kloof tussen jongeren en de gemeente verkleinen. Ook voor Hogeschool Rotterdam snijdt het mes aan meerdere kanten. William Polm, docent Personeel & Arbeid bij de hogeschool: De studenten volgen praktijkprojecten als een onderdeel van hun opleiding. Hogeschool Rotterdam stimuleert studenten al vanaf het begin van hun studie om effectief en resultaatgericht vraagstukken in de beroepspraktijk aan te pakken. Dit noemen we Outside In Inside Out. Daarnaast is de aanpak van de game opleidingsoverstijgend, studenten van drie studierichtingen - Personeel & Arbeid, Management, Economie & Recht en Vastgoed & Makelaardij - participeren hierin.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn