Staking gemeentereiniging in Amsterdam, Den Haag en Utrecht

26/04/2010 19:19

ABVAKABO FNV

Abvakabo FNV heeft in samenspraak met haar leden bij de gemeentereiniging Amsterdam besloten de staking op Koninginnedag door te laten gaan. Anders dan eerder aangekondigd, duurt de staking op 30 april 24 uur. De staking van een week is verschoven naar 6 mei en zal duren tot en met 13 mei. De bond heeft afspraken met de gemeente gemaakt op het gebied van veiligheid en volksgezondheid. Tijdens de staking is een extra calamiteitenteam van reinigingspersoneel beschikbaar. Dit team springt bij op de momenten waarop de GGD, brandweer en politie in overleg met de bonden aangeven dat dit noodzakelijk is.

Ook hebben de leden in Utrecht en Den Haag aangekondigd te gaan staken voor betere arbeidsvoorwaarden. De Utrechtse reinigingsdienst heeft aangekondigd van 1 tot en met 5 mei te gaan staken en de Haagse van 28 t/m 30 april. In Den Haag vindt morgen om 16.00 uur een kort geding plaats over de aangekondigde staking.

De stakingen komen voort uit een al ruim twee maanden durende actie van gemeenteambtenaren en is bedoeld om de druk op de lokale werkgever te vergroten in de strijd om een goede cao. Al bijna een jaar zitten de ambtenaren van gemeenten zonder cao als gevolg van een conflict. De vakbonden eisen koopkrachtbehoud en werkzekerheid voor de ambtenaren, terwijl de werkgevers vasthouden aan de nullijn en weigeren om werkgaranties te geven.

De eisen van de bonden voor koopkrachtbehoud en werkzekerheid komen voort uit het in maart 2009 gesloten Sociaal Akkoord. Werkgevers, vakbonden én het kabinet spraken in dat akkoord af dat werkzekerheid en koopkrachtbehoud de uitgangspunten zouden vormen voor de nieuwe cao-onderhandelingen. Alleen op die manier kon Nederland de crisis het hoofd bieden. Inmiddels worden in de marktsector cao's afgesloten met koopkrachtbehoud of zelfs daarboven, maar voor werknemers in de publieke sector komt er vooralsnog niets bij.