Gemeente Berkelland


CDA, D66 en VVD bieden gemeenteraad coalitieakkoord 'Samen Anders' aan

CDA, D66 en VVD bieden de gemeenteraad het coalitieakkoord aan dat zij met elkaar hebben gesloten. "Met dit akkoord nemen wij samen de verantwoordelijkheid om Berkelland de komende jaren te besturen. We staan aan de vooravond van grote veranderingen: de krimp van onze bevolking en de bezuinigingen op het gemeentefonds vragen om nieuwe oplossingen", aldus de nieuwe coalitie.

De vertegenwoordigers van CDA, D66 en VVD schrijven verder in de brief aan de raad: "Ons akkoord is sterk toekomstgericht. Wij zetten in op vernieuwing en verandering. Op andere rollen voor samenleving en gemeente. Op minder taken bij de gemeente en een efficiënte en dienstverlenende organisatie . Op meer ruimte voor inwoners om zelf initiatieven te nemen. Op lastenverlichting. En op minder gemeentelijke bijdragen aan voorzieningen op gebied van welzijn, zorg, cultuur en sport."

Ingrijpend
In het coalitieakkoord geeft de coalitie op hoofdlijnen een schets van de veranderingen en bezuinigingen voor de komende jaren. "Die zijn ingrijpend. Vanzelfsprekend wilt u als raad zich uitspreken over dit akkoord. Maar u moet natuurlijk wel de tijd hebben om zo'n debat over het coalitieakkoord goed voor te bereiden. Daarom geven wij u in overweging om op de raadsvergadering van 20 april aanstaande ruimte in te bouwen voor een eerste reactie van alle partijen. U kunt dan een later moment bepalen waarop het coalitieakkoord echt besproken en bediscussieerd kan worden."

Overleggen
"Vanwege het ingrijpende karakter van dit coalitieakkoord is het wenselijk om hierover ook met onze inwoners, met instellingen en organisaties te overleggen. Als coalitiepartijen hebben we ons terdege gerealiseerd dat het spijtig is dat deze betrokkenen zulke ingrijpende ideeën en voorstellen via de publiciteit vernemen. Dat kunnen we jammer genoeg niet op een andere manier organiseren. Dit coalitieakkoord moet eerst in de raad aan de orde komen, pas daarna kan het nieuwe college in gesprek met alle betrokkenen. Wij zullen dit snel gaan doen."

Samen op zoek naar oplossingen
"Het coalitieakkoord heeft als motto: Samen Anders. Samen Anders, omdat de vraagstukken van de komende jaren alleen maar aangepakt kunnen worden als inwoners, instellingen, organisaties, Raad, College en ambtelijke organisatie er samen de schouders onder zetten. Samen op zoek gaan naar nieuwe oplossingen. Wij hebben veel vertrouwen in de veerkracht van Berkelland."

De brief aan de gemeenteraad is ondertekend door:

CDA, Jaap Jonk, Leo Scharenborg

D66, Jolanda Kuipers-Berfelo, Han Boer

VVD, Jan Markink, Wim Roekevisch

* Brief aan de gemeenteraad

* Coalitieakkoord 2010-2014 Samen Anders