Gemeente Berkelland


Erepenning van Berkelland gepresenteerd

Frank Letterie en burgemeester Hein Bloemen

De erepenning van Berkelland is klaar en is op 16 april in de raadzaal van het gemeentehuis officieel gepresenteerd. Het is een penning van de hand van Frank Letterie, (penning)kunstenaar uit Vorden. De erepenning kan op voordracht toegekend worden aan mensen die zich voor de gemeente of plaatselijke samenleving zeer verdienstelijk hebben gemaakt.

Bij het maken van het ontwerp heeft de heer Letterie in gedachten gehad dat het een herkenbare penning voor Berkelland moest zijn. Op de bronzen penning zijn dan ook duidelijk elementen te zien uit de grote kernen van Berkelland. De watertoren in Eibergen, de watermolen in Borculo, een fragment van het kasteel in Ruurlo en de windmolen uit Neede. Op de andere kant prijkt het zo typerende landschapsbeeld met de Berkel. De kunstcommissie heeft ingestemd met dit ontwerp. De provincie Gelderland draagt flink bij in de kosten van deze penning.

Verdiensten voor de plaatselijke samenleving

Speciaal voor het uitreiken van deze erepenning is in 2006 een verordening gemeentelijke onderscheidingen 2006 door de raad vastgesteld. Belangrijkste argumenten bij het instellen van een verordening voor gemeentelijke onderscheidingen is dat de gemeente Berkelland haar inwoners of anderen die zich bijzonder verdienstelijk maken voor de plaatselijke samenleving op een bijzondere manier in het zonnetje wil zetten. De erepenning kan dus toegekend worden aan mensen die zich voor de gemeente of plaatselijke samenleving zeer verdienstelijk hebben gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders kent deze vorm van onderscheiding toe.

Het is ook mogelijk om mensen voor te dragen voor het ereburgerschap van Berkelland. Deze toekenning gebeurt op voordracht van het college van burgemeester en wethouders door de gemeenteraad. Het gaat dan om mensen die zich zeer lange tijd op een buitengewoon uitzonderlijke manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente Berkelland.

Hoe kan ik iemand voordragen?

Wilt u iemand voor een gemeentelijke erepenning of het ereburgerschap voordragen, neemt u dan eerst contact op met mevrouw C.H. Geverink-Jansen, telefoon 0545-250 473. Zij neemt dan de procedure voor een aanvraag met u door. Ook kan zij in grote lijnen aangeven of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een erepenning of het ereburgerschap.