Politie Haaglanden

Extra persbericht nieuwbouw 'de Yp' van start

Haaglanden, 26-04-2010

Bouw politievestiging De Yp van start

Minister Hirsch Ballin slaat eerste paal

Minister Hirsch Ballin toonde zich maandag 26 april een echte bouwvakker en sloeg de allereerste paal van gebouwencomplex De Yp, een nieuwe vestiging van Politie Haaglanden. In zijn toespraak onderstreepte de minister; Met de bouw van dit multifunctionele politiecomplex kan het korps verder bouwen aan veiligheid en professionaliteit in de regio Haaglanden. Ook korpschef Henk van Essen benadrukte die filosofie; Het is goed dat ook de brandweer en de GHOR in de geïntegreerde meldkamer onder hetzelfde dak komen Op die manier kunnen we nog beter gezamenlijk werken aan de veiligheid in de regio. De kosten voor het project zijn geraamd op ruim 80 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2012 wordt de Yp opgeleverd.

Langs de stationsweg in Ypenburg verrijst de komende jaren een markant politiegebouw met de naam De Yp. De Yp wordt een multifunctioneel voorzieningengebouw en biedt plaats aan een opleidingscentrum met trainingsfaciliteiten, zoals een overdekte praktijkstraat met winkels en huizen waar aanhoudingen en invallen worden geoefend. Verder biedt het gebouw ruimte aan kantoren, een auditorium, een bedrijfsrestaurant, dojos, een kledingmagazijn en de meldkamer van politie, brandweer en ambulance. Het gebouw fungeert door zijn ligging langs de snelweg A12 als een geluidswal voor de woonwijk Ypenburg. De directe toegang tot de uitvalswegen in de hele regio zorgen op termijn voor betere dienstverlening door de politie aan de inwoners van de regio Haaglanden.

Het complex is ontworpen door Architecten Van Mourik uit Den Haag en omvat een bouwdeel met een lengte van 200 meter met een poortconstructie over de openbare weg. Dwars op de kop van deze vleugel komt een toren van twaalf verdiepingen. Het opleidingscentrum bevind zich in de langgerekte vleugel van zes verdiepingen. De toren is bestemd voor de meldkamer van de veiligheidsregio Haaglanden. Vanuit dit zenuwcentrum worden politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening aangestuurd.

Het nieuwe gebouw wordt geen gewoon politiebureau met een publieksfunctie, maar huisvest regionale politie onderdelen. Er komen vanaf 2012 ongeveer 300 mensen permanent in het gebouw te werken. Dagelijks worden ongeveer 200 politiemensen in de Yp opgeleid en bijgeschoold.

De Yp wordt gebouwd in opdracht van Politie Haaglanden door BAM Utiliteitsbouw, ULC Verwarming, Croon Elektrotechniek en Möhringer Liften. De bouw is te volgen via de website www.bambouwtdeyp.nl.