Provincie Noord-Holland

Marjolijn Februari houdt Willem Arondéuslezing

03 maart 2010 - Nieuwsartikel

Filosoof en essayist Marjolijn Februari houdt dit jaar de Willem Arondéuslezing. Zij doet dat op dinsdag 27 april 2010 in het provinciehuis in Haarlem.

In haar lezing houdt zij een pleidooi voor dienstbaarheid, eigenheid en een eerlijke verdeling van schoonheid. Zij zal de vraag stellen naar de beschavings- en verheffingsgedachte in politiek en samenleving. Hoe dienstbaar zijn politici, bestuurders, ambtenaren en burgers aan het algemeen belang? Welke rol speelt kunst bij het verstevigen van de individualiteit of overstijgt zij die?

Jaarlijks nodigen Provinciale Staten van Noord-Holland een vooraanstaand persoon uit de wereld van kunst, wetenschap of religie uit de Willem Arondéuslezing te houden. Willem Arondéus was tijdens de bezettingsjaren â40 â â45 actief in het kunstenaarsverzet. Zo gaf hij met Gerrit van der Veen in 1943 leiding aan de overval op het Amsterdams bevolkingsregister. Willem Arondéus was een eigenzinnig mens die al vroeg, tegen de mores van die dagen in, op jonge leeftijd openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uitkwam. Dat was gedurfd en ongewoon, zelfs in de liberale kunstenaarskringen waarin hij verkeerde.

Informatie over de lezing: mw. M. Spoor, tel. 023-5145308.
---