Gemeente Geldermalsen

Nieuwe coalitie Geldermalsen definitief een feit

Installatie nieuwe wethouders op 27 april a.s.
De partijen Dorpsbelangen, VVD en D66 hebben donderdagavond 15 april jl. een definitief akkoord bereikt over de vorming van een gezamenlijke coalitie, de inhoud van het coalitieakkoord en de portefeuilleverdeling binnen het nieuwe college van burgemeester en wethouders.

Op zaterdag 1 april jl. werden de openbare coalitieonderhandelingen in Geldermalsen afgesloten. De drie partijen waren het op hoofdlijnen eens over de inhoud van het coalitieakkoord. Vervolgens is tijdens enkele besloten bijeenkomsten uitvoerig met het ambtelijke management over de inhoud van het concept-coalitieakkoord gesproken en is de portefeuilleverdeling verder uitgewerkt.

Het concept-coalitieakkoord is op onderdelen gewijzigd, aangescherpt en aangevuld. Meest opvallende punten betreffen:


* Het volledig stopzetten van de planologische procedures die gericht zijn op doortrekking van de Randweg 7e, inclusief een tweede Lingebrug. Eerder was afgesproken, dat deze procedures wel zouden worden afgerond om dit project eventueel in de verre toekomst alsnog te kunnen realiseren zonder al teveel planologische voorbereidingskosten. Bij nader inzien wordt de kans dat de procedures succesvol kunnen worden afgerond als zeer gering ingeschat en daarnaast vindt de coalitie het vanuit het oogpunt van zorgvuldig bestuur niet verantwoord direct belanghebbenden jarenlang in onzekerheid te houden.

* Tijdens de openbare onderhandelingen is gesproken over herinrichting van het Stationsplein aan de oostzijde van het NS-station Geldermalsen. De tekst hieromtrent is aangescherpt. Het gaat om herinrichting/herontwikkeling van de aan de oostzijde van het station gelegen gemeentelijke gronden. In principe is hierop in bescheiden mate ook bebouwing mogelijk. In nauw overleg met de directe woonomgeving moet hiervoor een plan worden uitgewerkt.

In hoofdstuk 4 van het coalitieakkoord is het onderdeel Landschap en Openbare Ruimte verder uitgewerkt. Tenslotte is in hoofdstuk 5 over de gemeentelijke financiën door de coalitie aangegeven hoe zij de komende kerntakendiscussie in wil gaan.

Het coalitieakkoord en de portefeuilleverdeling worden komende week aangeboden aan burgemeester Van Schaijck. Presentatie vindt plaats tijdens een speciale persbijeenkomst op dinsdagavond 27 april a.s., om 19.00 uur in het gemeentehuis van Geldermalsen. De onderhandelaars van de verschillende partijen zullen daar met hun handtekening de onderlinge samenwerking bekrachtigen. Daarna wordt het coalitieakkoord aangeboden aan de gemeenteraad. Desgewenst volgt er een toelichting op de inhoud van het akkoord en zal er gelegenheid worden geboden voor het stellen van vragen. Aansluitend begint om 20.00 uur de raadsvergadering waarin formateur Ed Goossens de nieuwe coalitie zal presenteren en de installatie van de nieuwe wethouders zal plaatsvinden.

Coalitieakkoord bestuursperiode 2010 - 2014
Portefeuilleverdeling college bestuursperiode 2010 - 2014
---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
e-mail: info@geldermalsen.nl
Fax: (0345) 573 258