Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

20 april 2010

Veel animo voor voorproefje rechtenstudie in Utrecht

Rechtenopleiding introduceert 'Studiestart' om gemotiveerde student te trekken

Aanstaande rechtenstudenten aan de Universiteit Utrecht kunnen voortaan een voorproefje nemen op hun studie. Op 27 april aanstaande organiseert het departement Rechtsgeleerdheid de eerste 'Studiestart': een dag waarbij eerstejaarsstudenten Rechten nog vóór aanvang van het collegejaar de kans wordt geboden een gedegen indruk te krijgen van de opleiding. Met dit unieke initiatief beoogt het departement Rechtsgeleerdheid de kwaliteit van de instroom in haar opleiding te verhogen en uitval van haar eerstejaarsstudenten nog meer te beperken.

De reacties op dit Utrechtse initiatief zijn positief. Voor de allereerste Studiestart op 27 april hebben zich inmiddels ruim 140 mensen aangemeld. Studiestart zal vóór de start van het collegejaar in september meerdere malen georganiseerd worden.

Weloverwogen keuze

Iedereen die zich voor een studie Rechten aan de Universiteit Utrecht inschrijft, wordt voortaan uitgenodigd deel te nemen aan zo'n 'Studiestart'. De dag geeft een goed beeld van de inhoud van de studie in Utrecht. Scholieren en andere belangstellenden kunnen zich op deze manier nogmaals bezinnen op hun keuze voor de studie. Daarnaast krijgen zij de gelegenheid om alvast hun medestudenten en docenten te leren kennen. De Universiteit Utrecht hoopt op deze manier gemotiveerde studenten aan te trekken, die een weloverwogen studiekeuze hebben gemaakt. Daarmee wil het departement Rechtsgeleerdheid niet alleen de kwaliteit van zijn instroom verhogen, maar ook onnodige uitval van eerstejaarsstudenten voorkomen. Extra gemotiveerde en getalenteerde studenten kunnen zich tevens aanmelden voor het Utrecht Law College, de kleinschalige, intensieve bachelor Rechtsgeleerdheid.

Voorproefje

Tijdens 'Studiestart' volgen de belangstellenden een werkgroep en een hoorcollege en maken ze een proeftoets. Ze worden begeleid door een ouderejaarsstudent. De aanstaande studenten krijgen van tevoren een reader thuisgestuurd met literatuur en jurisprudentie om te bestuderen. Ook is er een informele kennismaking tijdens het middagprogramma. Aan het eind van de dag vindt een groepsgewijs studiekeuzegesprek plaats onder begeleiding van een docent. Mochten studenten na de dag nog twijfelen over hun keuze voor de studie Rechten, dan kunnen ze de week na Studiestart nog een individueel studiekeuzegesprek met een studieadviseur aanvragen.