Gemeente Spijkenisse


Het is lente: de fluisterboot vaart weer

23 april 2010

Fluisterboot

Fluisterboot De IJsvogel gaat op dinsdag 27 april 2010 weer varen. De eerste tocht is een reguliere vaart voor liefhebbers van natuur en cultuur.

Een week later, op zondag 02 mei 2010, is er een vroege vogeltocht. De boot vertrekt dan om 06.00 uur vanaf gemaal De Leeuw van Putten aan het Noordeinde 93. In 2 uur krijgen de passagiers, dankzij het prachtige vogelconcert dat ze om die tijd voorgeschoteld krijgen, het echte lentegevoel te pakken.

Tijdens de vroege vogeltocht zingen de mannetjes uit volle borst om vrouwtjes te imponeren en om hun territorium af te bakenen. Misko Papac van het Milieu Huis en vogelkenner Adrie van der Heiden geven tekst en uitleg. Zo leren de passagiers welke vogels welke geluiden maken. Behalve tuinvogels en bosvogels krijgen de passagiers ook riet- en watervogels te zien en te horen. Mogelijk worden ook roofvogels en ijsvogels gespot. Verder is er tijdens de tocht aandacht voor bijzondere planten en bloemen, zoals dotterbloemen, gele lis en ezelskop.

Aanmelden voor de leerzame en ontspannende vroege vogeltocht kan via milieuhuis@spijkenisse.nl of (0181) 60 00 99.
De kosten bedragen EUR 7,50 per persoon, bij het Milieu Huis te betalen.

De fluisterboot vaart vanuit het centrum van Spijkenisse, over de Vierambachtenboezem, door de polders naar het beschermde natuurgebied Het Oostenrijk. Behalve de natuur staat ook de culturele geschiedenis van Spijkenisse tijdens de tochten centraal. Omdat de boot zich lager bevindt dan het straatniveau, zijn veel stadse geluiden niet of nauwelijks te horen. Varen in de fluisterboot is varen in een aangename luwte. Zo kunnen de passagiers de vogels nog beter horen.

Gidsen gezocht
De fluisterboot wordt gerund door vrijwilligers, die vanuit het Milieu Huis ondersteund worden. Er zijn dringend extra vrijwilligers nodig. Wie het leuk vindt om tijdens de tochten te vertellen over de natuur, de geschiedenis en andere wetenswaardigheden, kan zich aanmelden. Heel veel kennis over natuur, cultuur en geschiedenis is niet vereist; nieuwe vrijwilligers worden goed begeleid.

GeĂŻnteresseerd? Neem dan contact op Misko Papac van het Milieu Huis: (0181) 60 00 93.

Dit jaar zijn er weer speciale tochten of arrangementen, zoals de vleermuizentocht, de pizza- en gondeltocht en een midzomertocht. Informatie over alle tochten, data en kosten staat op de website van de fluisterboot (zie Externe links)

Externe links


* Fluisterboot Spijkenisse [Let op! De website www.fluisterbootspijkenisse.nl opent in een nieuw venster]