Rochdale


23 april 2010
Leerlingen basisschool de Rozemarn in Zuidoost spelen hoofdrol in eigen leesboek

Leerlingen van de Openbare Basisschool de Rozemarn in Amsterdam Zuidoost krijgen op 27 april het kinderboek Schoon groen, samen doen, waarin ze zelf de hoofdrol spelen. Het is een actie van Stichting Ieder Kind Een Eigen Boek die verschillende scholen in Amsterdam van dit bijzondere educatiemateriaal voorziet. Samen met een organisatie dat hart heeft voor zijn buurt, kiest deze Stichting een school uit die kan profiteren van het initiatief. De boeken voor de Rozemarn worden mede mogelijk gemaakt door Woningstichting Rochdale.

Woningstichting Rochdale, die streeft naar een schone en duurzame leefomgeving, vindt dat je met voorlichting hierover niet vroeg genoeg kunt beginnen. Tijdens het uitdelen van de boeken is een kunstenaar aanwezig die van afval kunst maakt, en de kinderen kunnen een veegwagen en een vuilniswagen bekijken die voor de school worden geparkeerd.

Buurtbewoners
Iedereen komt zelf in het boek voor met de roep- en achternaam, de woonplaats, de leeftijd en de namen van drie vriendjes of vriendinnetjes. Met behulp van vrijwilligers en de leerkrachten worden de gegevens van alle kinderen verzameld. Buurtbewoners uit Gein in Amsterdam Zuidoost zijn ooit spontaan hiermee begonnen. Het initiatief bleek zon succes dat al gauw andere buurten wilden meedoen.

Tien procent
Stichting Ieder Kind Een Eigen Boek heeft als doel om zoveel mogelijk kinderen aan het lezen te krijgen en ze voor te lichten over een belangrijk thema. Tien procent van de kinderen van acht jaar op de Nederlandse basisscholen kan niet lezen. Deze lopen daardoor een leerachterstand op die nauwelijks wordt ingehaald. Ieder jaar halen 70.000 jongeren geen diploma. 61 procent van de gezinnen in armoede wijken heeft geen kinderboek in huis. De stichting vindt het cruciaal dat ook bij deze doelgroep leesmateriaal terecht komt.

Knettergek
Ook minister Vogelaar vond dit initiatief in Zuidoost belangrijk genoeg. Haar laatste officiële bezoek als minister bracht ze bij de uitreiking van dit project. In haar boek twintig maanden knettergek blikt ze hierop terug. Het initiatief wordt behalve door veel vrijwilligers mogelijk gemaakt door: Stadsdeel Zuidoost Woningcorporaties en het Ministerie van Wonen Wijken en Integratie.

Wanneer: Aanvang: 13.30 t/m 15:00 uur. Waar: Basisschool de Rozemarn, Huntum 16, 1102 JA Amsterdam. Contactpersoon Eva Katona (Stichting Ieder Kind Een Eigen Boek) (06 16088085).

o-o-o