Provincie Noord-Holland

Rekervlotbrug bij Koedijk

26 april 2010 - Nieuwsartikel

Cees van Egmond uit Koedijk heeft de naam bedacht voor de nieuwe fietsvlotbrug over het Noordhollandsch Kanaal.

De vlotbrug verbindt Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk (HAL) via Geestmerambacht met de kust. Reker verwijst naar de Middeleeuwse waterloop De Rekere die zich op ongeveer dezelfde plek bevond als het huidige Noordhollandsch Kanaal. Omdat Van Egmond zelf op vakantie is, onthulde zijn buurvrouw, Dolly Molenaars, samen met gedeputeerde Verkeer en Vervoer, Elisabeth Post, het naambord van de Rekervlotbrug. Gedeputeerde Elisabeth Post voor het naambord van de Rekervlotbrug Gedeputeerde Elisabeth Post voor het naambord van de Rekervlotbrug

Uit handen van de wethouders Roem en Nagengast van resp. de gemeenten Bergen en Alkmaar ontving mevrouw Molenaars namens Van Egmond een uitstapje naar het museum Broekerveiling in Broek op Langedijk.

Behalve een vlotbrug legt de provincie ook een onderdoorgang onder de N9 aan. De werkzaamheden zijn in 2009 gestart en worden naar verwachting in het eerste kwartaal van 2011 afgerond. Gedeputeerde Post: "Dankzij de brug kunt u straks gemakkelijker met de fiets van de HAL-regio, via het recreatiegebied Geestmerambacht, naar de kust, naar Bergen, Schoorl en vice versa. Mensen die met de fiets naar hun werk gaan aan de andere kant van het kanaal, krijgen het ook makkelijker. Ook zij kijken uit naar de nieuwe verbinding. Wie bijvoorbeeld woont in Bergen en werkt in Heerhugowaard, ziet zich nog wel eens geconfronteerd met een dichte Koedijkervlotbrug. En dan moet je een heel eind omrijden via Alkmaar. De nieuwe fietsverbinding lost dat ongemak op. Zij levert tijdwinst op, en bovendien fiets je lekker door de weilanden."

De aanleg van de fietsverbinding gebeurt in samenwerking met de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk en Bergen.

De Rekere
De Rekere was een natuurlijke waterloop die in de Middeleeuwen ten noord-oosten van Alkmaar liep. De Rekere verbond het Schermermeer met het Zijper zeegat. De naam `De Rekere' zien we ook elders in de regio terug. Bijvoorbeeld in Alkmaar-Noord, waar een Rekerdijk ligt en het Rekerhout. Tussen Bergen en Koedijk zijn ingepolderde Rekerlanden, met namen als Noorder, Midden en Zuider Rekerpolder.
---