Milieudienst Rijnmond

Leefklimaat beter geborgd met dynamisch omgevingsbeleid

26.04.2010 16:30


Wil je het Rijnmondgebied verder kunnen ontwikkelen en de kwaliteit van onze leefomgeving waarborgen, dan is er een dynamisch omgevingsbeleid nodig. De normen en regels waar we nu mee werken komen uit de tijd dat het Rijnmondgebied moest worden gesaneerd. Dat was 40 jaar terug, toen het Rijnmondgebied gebukt ging onder smog-alarms en stankoverlast. Die tijd is voorbij. Er is behoefte aan een gebiedsgerichte benadering. Dinsdag 27 april houdt de DCMR er een symposium over.

Gebied als geheel

Gebiedsgericht denken geeft ruimte om dynamisch om te gaan met normen voor een beter milieu. Jan van den Heuvel, directeur DCMR: "Nu kijken we nog vooral naar de individuele milieuprestaties van bedrijven. Zelfs als alle bedrijven aan de strengste normen voldoen, wil dat nog niet zeggen dat de gewenste leefkwaliteit van een gebied wordt gerealiseerd. Daarom pleiten we er voor de nadruk meer te leggen op een gebiedsgerichte aanpak. Hierdoor kun je beter sturen op milieueffecten en de milieuruimte beter benutten. En bovendien de lasten voor bedrijven en overheden verminderen. De DCMR vraagt daarom nieuwe beleidsinstrumenten om zo de kwaliteit van de leefomgeving beter te waarborgen."

Regie

Van den Heuvel: "Daarnaast moeten zoveel mogelijk omgevingsthema's bij één loket liggen. Dit geeft de mogelijkheid voor een integrale aanpak van ruimte (infrastructuur, ruimtelijke ordening), natuur en milieu. Zo kunnen we het Rijnmondgebied verder ontwikkelen en de kwaliteit van onze leefomgeving waarborgen. Dynamisch omgevingsbeleid met een gebiedsgerichte benadering is daar een invulling van."

Inspiratie voor omgevingsbeleid

Hoe we in Nederland handen en voeten geven aan omgevingsbeleid is nog niet helemaal vastgelegd. Dinsdag 27 april houdt de DCMR Milieudienst Rijnmond er zijn openingssymposium over en zet daarmee officieel de deuren open van het nieuwe gebouw. Van VN-topman Yvo de Boer uit Washington tot de `baker' van de DCMR: milieuactivist en Tweede Kamer lid SP Remi Poppe delen hun visie over omgevingsbeleid. Colette Alma, directeur Vereniging Nederlandse Chemische Industrie, hoogleraar en directeur Bouwfonds Friso de Zeeuw en milieugedeputeerde provincie Zuid-Holland Erik van Heijningen belichten het onderwerp vanuit bedrijfsleven, gebiedsbeleid en bestuur. Oud minister-president Ruud Lubbers besluit met een reflectie.

Symposium 27 april Live te volgen

Het programma is te vinden op www.dcmr.nl. Het symposium is live te volgen via www.dcmr.nl.

DCMR Communicatie en informatie, Pascale van Knippenberg, 010 246 81 51