Brabant koploper bij octrooiaanvragen

27/04/2010 10:00

EIM B.V.

Brabant mag zich met recht dé octrooiregio van Nederland noemen.

Nederlandse bedrijven en instellingen dienen jaarlijks zo'n 35.000 octrooiaanvragen in. Bijna de helft daarvan is afkomstig van Brabant.

De bijna 5.000 octrooiaanvragende bedrijven en instellingen zijn veelal werkzaam in de sectoren transport & logistiek, metaalnijverheid en bouw. 95% van deze bedrijven behoort tot het midden- en kleinbedrijf: bedrijven met minder dan tweehonderd werkzame personen in dienst.

Dit blijkt uit het onderzoek Octrooien in Nederland dat EIM in heeft uitgevoerd, in samenwerking met NL Octrooicentrum en de Kamer van Koophandel. Onderzoekers van EIM en NL Octrooicentrum hebben octrooidata gekoppeld aan gegevens uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Door deze gegevens te koppelen is er nu inzicht in de herkomst van octrooien naar sector, bedrijfsgrootte, technologiegebieden en regio over de periode 2003-2007. Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek voor heel Nederland is uitgevoerd. Volgens de Kamer van Koophandel geeft het onderzoek beter inzicht in de mate van innovatie binnen bepaalde gebieden. Ze vindt de samenwerking met EIM en NL Octrooicentrum dan ook van strategisch belang bij het versterken van de regionale economie.

Toppers in octrooiaanvragen

Absolute topper in octrooiaanvragen in de regio Brabant is Philips. Met ruim 11.000 octrooiaanvragen in de periode 2003-2007 neemt dit bedrijf maar liefst 30% van het totaal aan Nederlandse octrooiaanvragen voor zijn rekening. Toch heeft Brabant zijn sterke octrooipositie niet uitsluitend te danken aan Philips. In deze regio zijn de meeste octrooiaanvragende bedrijven en instellingen gevestigd. Ook de meeste particuliere octrooiaanvragers zijn afkomstig uit Brabant.

Andere multinationals die veel octrooien aanvragen zijn NXP, Unilever, Shell en DSM. Deze vijf multinationals zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de octrooiaanvragen in Nederland. Bij de niet-commerciële instellingen hebben universiteiten en medische instellingen een sterke positie in de top tien. De TU Delft heeft de meeste octrooiaanvragen. Andere, niet-commerciële organisaties die veel octrooien aanvragen, zijn de Stichting voor Technische Wetenschappen (STW), Erasmus Medisch Centrum, Stichting Dutch Polymer Instituut en het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

Hotspots

De sterke positie van Brabant is vooral te danken aan de regio Zuidoost-Brabant (Eindhoven en omgeving). Als het aantal octrooiaanvragende bedrijven wordt afgezet tegen het aantal bedrijven in de regio (de zogenoemde octrooidichtheid), dan komt Zuidoost-Brabant als sterkste uit de bus. Andere sterke regio's met relatief veel octrooiaanvragende bedrijven zijn Twente, de Gelderse Vallei en Den Haag (Westland en Delft). Regio's met een technische universiteit (Delft, Zuidoost-Brabant, Twente) of een landbouwuniversiteit (Vallei-Wageningen) scoren dus goed.

Belangrijke rol voor mkb'ers

Van alle bedrijven die octrooi aanvragen behoort 95% tot het midden- en kleinbedrijf. De overige 5% betreft grote bedrijven. De grote bedrijven zijn echter wel verantwoordelijk voor 70% van het totaal aangevraagde octrooien. Grote bedrijven vragen dus meer en vaker octrooien aan, zo blijkt uit het onderzoek.

Andere interessante uitkomsten uit het onderzoek zijn:


- ruim 14% van de octrooiaanvragende bedrijven is afkomstig uit de sector transport & logistiek (voornamelijk groothandels), de metaalnijverheid en de bouw;


- in de landbouw, visserij, toerisme, detailhandel en horeca worden nauwelijks (minder dan 1%) octrooien aangevraagd;


- 50% van de octrooiaanvragen betreft de technologiegebieden elektriciteit & elektronica en instrumenten. Dit aantal wordt sterk beïnvloed door de vele octrooiaanvragen van Philips;


- de technologiegebieden werktuigbouw & machines, consumentenproducten, bouw & mijnbouw en industriële processen nemen 26% van de octrooiaanvragen voor hun rekening;


- in de technologiegebieden chemie & materialen en farmacie & biotechnologie worden relatief weinig octrooien aangevraagd, slechts 17%.

http://www.ondernemerschap.nl