Ingezonden persbericht


Initiatiefnemers Fontys Venlo en KvK Limburg
Limburgse bedrijven ontvangen certificaat masterclass Cradle-to-Cradle

Dertien deelnemers aan de masterclass Cradle-to-Cradle hebben op 20 april hun certificaat in ontvangst mogen nemen. De masterclass werd verzorgd door Fontys Internationale Hogeschool Economie te Venlo en is vooral bedoeld voor het bedrijfsleven.

Cradle-to-Cradle (C2C) gaat uit van de gedachte dat alle afval weer 'voedsel' moet worden voor nieuwe producten. Zo verdwijnt er geen afval naar de afvalbergen, maar blijven (vaak dure) materialen in de productiecyclus. C2C kan gezien worden als oplossing voor een duurzame wereld. Tijdens de masterclass maakten de deelnemers kennis met de verschillende aspecten rondom dit thema. In acht avonden kwamen onderwerpen als economie, design en energie aan de orde. Michael Braungart, samen met William McDonough schrijver van het boek 'Cradle-to-cradle, remaking the way we make things' en zijn bedrijf EPEA verleenden medewerking aan de cursus.

Vertaalslag naar eigen bedrijf
De deelnemers vertaalden de opgedane kennis rondom de verschillende facetten van C2C steeds naar hun eigen bedrijf. Tijdens de cursus ontstonden spontaan samenwerkingsverbanden tussen verschillende deelnemende bedrijven. Saskia van Stroe-Biezen, lector Innovatiemanagement bij Fontys Internationale Hogeschool Economie te Venlo, vertelt waarom het belangrijk is dat C2C onderdeel gaat uitmaken van de strategie van bedrijven: 'Juist nu is het van belang om te investeren in duurzaamheid. Niet alleen vanuit een ecologische gedachte, maar vooral ook vanuit economisch en sociaal oogpunt. C2C heeft aandacht voor alle drie de aspecten en is daarom een kans die nu gegrepen moet worden. Door samen te werken in de keten wordt deze kans alleen maar groter.'

Deelnemers
Deelnemers aan de masterclass waren de volgende bedrijven:
* Philips Lighting PDLC

* OoPéBé Concept

* Claassen, Moolenbeek & Partners

* EvenBestaatNiet

* HENK Grafimedia Center

* Smart Group Organisatie Adviseurs

* Nea International bv, Research & Development
* Bosch Thermotechnik GmbH - Nefit B.V .

* TCPM Ingenieurs & Adviseurs

* C2C Ecomakelaar

* Kellpla B.V. Venlo

Nieuwe masterclass
In het najaar van 2010 start Fontys Internationale Hogeschool Economie samen met de Kamer van Koophandel Limburg weer een masterclass rondom hetzelfde thema. Voor Limburgse MKB-bedrijven stelt de provincie Limburg een subsidie ter beschikking.

//// EINDE PERSBERICHT ////