Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Meertalige folders voor bevordering verkeersveiligheid Persbericht van de ROVL:

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg gaat folders in het Pools verspreiden om de Nederlandse verkeersregels beter onder de aandacht te brengen bij de Oost-Europese weggebruikers.

In Limburg maar ook in andere provincies werken in met name de logistiek en tuinbouw veel Oost-Europese werknemers. Uit ongevalanalyses weten we inmiddels dat er regelmatig ernstige tot zeer ernstige verkeersongevallen met deze personen als weggebruikers hebben plaats gevonden. Ook blijkt dat zij niet altijd goed op de hoogte zijn van de in ons land geldende verkeersregels en bijbehorend gedrag op de weg. Dit leidde bij de Regionale Overleggen Verkeersveiligheid tot de vraag hoe aan deze doelgroep de noodzakelijke informatie over verkeersveilig gedrag en de handhaving op een of andere wijze bekend kon worden gemaakt.
Zuid-Holland nam het initiatief een nieuwe brochure over verkeersveiligheid voor deze doelgroep te maken. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) heeft deze brochure overgenomen en gaat deze verspreiden via de "politiekanalen". De brochure is beschikbaar in het Pools. Bovendien is deze ook in het Duits, Frans en Engels beschikbaar. Een digitale versie van de brochure is te downloaden op www.rovl.nl. Ook is daar een Roemeense, Russische en Nederlandse versie te vinden.

De volgende onderwerpen worden belicht:

* Verkeersveiligheidsregels;

* Politiecontrole;

* Rijden onder invloed;

* Verlaten plaats ongeval;

* Autogordels;

* Telefoneren;

* Boetes.

Met deze brochures willen we bevorderen deze specifieke weggebruikers ook op de hoogte zijn van de geldende verkeersregels en zich daardoor ook als verkeersveilige weggebruiker zullen gedragen. De brochures worden verspreid naar de politiekorpsen in Limburg. Via de politie worden ze ook verspreid naar die wijken/gebieden waar deze personen wonen/werken bv. pensions/hotels/vakantiecentra/ uitzendbureaus.

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) is een onafhankelijk bestuursorgaan dat in opdracht van de Provincie Limburg werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. Eind vorig jaar heeft het ROVL het Europees Verkeersveiligheids Charter ondertekend. Hiermee schaart Limburg zich achter de ambitie van de Europese Commissie om vanaf 2011 jaarlijks 25.000 potentiële verkeersslachtoffers te voorkomen.

De ambitie in Limburg gaat echter verder. Het ROVL heeft de Nuloptie geïntroduceerd. Daarbij streeft het ROVL naar een verkeerssysteem waarin nagenoeg geen slachtoffers meer vallen. Door permanente verkeerseducatie, een begrijpelijke infrastructuur, handhaving en technologische invloeden moet deze ambitie door eendrachtige samenwerking te verwezenlijken zijn.

Samen op weg naar de meest verkeersveilige provincie van Nederland.

27-4-2010 10:24