Erasmus Universiteit Rotterdam

Jeroen Trommelen wint Daniel Pearl Award

Docent journalistiek geprezen om zijn onderzoek naar oliehandelaar Trafigura

Jeroen Trommelen, docent aan de Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft op zaterdag 24 april 2010 de Daniel Pearl Award for Outstanding Journalism gewonnen. Trommelen kreeg de prijs vanwege zijn prestaties op het gebied van de internationale onderzoeksjournalistiek. Hij deed onderzoek naar de rol van de Nederlandse oliehandelaar Trafigura bij het lozen van gif van het schip Probo Koala in Ivoorkust. Zijn artikelen werden geplaatst in De Volkskrant.

Trafigura kwam in 2006 in het nieuws vanwege het dumpen van zogeheten slops, giftige resten die achterblijven bij het reinigen van tanks, in de voormalige hoofdstad van Ivoorkust Abidjan. Daarbij vielen zo'n 16 doden en tienduizenden mensen werden ziek. De zaak bleef in het nieuws omdat het bedrijf Trafigura regelmatig probeerde om artikelen te laten weghalen of dreigde met rechtszaken tegen journalisten of uitgeverijen.

Trommelen werkte samen met journalisten van de BBC, The Guardian en de Noorse publieke omroep. Aanvankelijk werkten zij afzonderlijk aan producties over Trafigura; later zochten ze elkaar op en deelden zij informatie. De groep journalisten publiceerden in september 2009 allen tegelijkertijd een reconstructie, die gebaseerd was op elkaars materiaal.

Het International Consortium of Investigative Journalists, een project van het Center for Public Integrity in Washington, DC, reikt de Daniel Pearl Award iedere twee jaar uit aan journalisten die een wezenlijke bijdrage leverden aan internationale onderzoeksjournalistiek. De prijs, die tot 2008 de ICIJ Award heette, is genoemd naar de journalist die in 2002 door Pakistaanse militanten werd vermoord. Lees hier het artikel 'Lessen uit de Trafigura-affaire' van Jeroen Trommelen.