Gemeente Waalwijk Kwaliteitsmerk voor Energiebeleid

In 2043 energieneutraal zijn! Dat is ambitieus, maar haalbaar, aldus wethouder Van Groos (milieu). De komende jaren wil de gemeente Waalwijk zoveel mogelijk energie besparen en duurzame energie produceren om de CO2 uitstoot tot een minimum te beperken. Van Groos: Door het gebruik van een kwaliteitsmerk willen we eenheid en herkenbaarheid in alle communicatie over het Energiebeleid krijgen. Het doel hiervan is mensen te inspireren het beleid in woord en daad te ondersteun-en. Energieneutraal zijn in 2043 is haalbaar zoals ik al zei, maar niet zonder steun van het bedrijfsleven en inwoners.

Kwaliteitsmerk
In het kwaliteitsmerk is een aan een stekker gekoppelde windmolen te herkennen. Deze symbolen beelden twee energiedoelstellingen uit. De eerste doelstelling is zoveel mogelijk energie besparen en de tweede is de energie die we gebruiken, duurzaam opwekken d.m.v. wind, zon of bijvoorbeeld groenafval.

Opwekken van duurzame energie
Waalwijk wil met de uitvoering van het energieprogramma het voorbeeld geven aan inwoners en bedrijven. Van Groos: De essentie is dat we allemaal zoveel mogelijk energie besparen en de energie die we nodig hebben duurzaam opwekken door wind, zon of biomassa (afval). Met het opwekken van duurzame energie hebben we als gemeente al een stap in de goede richting gezet met de realisatie van het Ecopark. Het plan is om dit duurzame energiepark in ieder geval uit te breiden met een biomassacentrale, waarin o.a. groenafval wordt verwerkt tot biogas. Ook zijn we bezig met een aantal PV-projecten (zonnepanelen) voor gemeentelijke gebouwen, zoals op Den Bolder in Waspik, aldus Van Groos. Zonne-energie gaat op termijn in Nederland heel belangrijk worden. Er is heel veel bruikbaar dakoppervlak.

Besparen van energie
Energie besparen is een nog belangrijker uitgangspunt in het energiebeleid. Het nieuwe zwembad is hier een goed voorbeeld van. In het gebouw zijn tal van energiebesparende maatregelen getroffen: extra isolatie van de buitenmuur en de ramen, bassinisolatie en zonnecollectoren op het dak. De zonne-energie verwarmt het water voor de douches, de keuken en de mengkranen. Daarnaast komen er warmtepompen in het zwembad die ervoor zorgen dat de vrijgekomen warmte wordt hergebruikt en gaat de led verlichting ook besparing opleveren. Daarnaast valt er nog veel te besparen in de bestaande woningvoorraad en in het bedrijfsleven.

Voorbeeld
Een voorbeeld van een maatregel, waarmee we inwoners willen stimuleren om spaarzaam om te gaan met energie is de duurzaamheidlening die halverwege 2010 van start gaat, vertelt Van Groos. Met deze regeling leen je tegen een aantrekkelijke rente geld voor energiebesparende maatregelen in je woning zoals betere isolatie, een HR-ketel, etc. Ook proberen we door aan te haken bij landelijke initiatieven zoals de Warme Truiendag, Nacht van de Nacht en het Nationale Klimaatstraatfeest aandacht te vragen voor het onderwerp. Het afgelopen weekend is de winnaar bekend gemaakt van het Nationale Klimaatstraatfeest. Er deden maar liefst vijfduizend straten mee aan de strijd om de titel van meest klimaatbewuste straat van Nederland en de bewoners van de Peter Corneliusstraat bleken het energiezuinigst, aldus een enthousiaste wethouder Van Groos.
Vandaag brengt de wethouder een bezoek aan de Peter Corneliusstraat om hen namens het gemeentebestuur te feliciteren met deze bijzonder prestatie. Dit heeft plaats om 17.00 uur. Van Groos: Dat deze straat heeft gewonnen, is dankzij een enorme inspanning. De bewoners hebben ook goed ingehaakt op datgene waarmee de gemeente bezig is. Ik hoop dat veel meer Waalwijkse straten zich door dit succes laten inspireren.

Publicatie datum 13-04-2010