Gemeente Waalwijk Veerkracht en inventiviteit

Bezuinigingen dwingen coalitie én samenleving tot creativiteit en innovatie

Lokaal Belang, VVD, CDA en ChristenUnie presenteerden op vrijdag 16 april het nieuwe coalitieakkoord 2010-2014. De onderhandelingen, onder leiding van Stavros Zouridis werden donderdag 15 april afgerond en hebben geleid tot een coalitieprogramma met de titel Veerkracht en Inventiviteit.

Bezuinigen én maatschappelijk initiatief stimuleren Deze titel sluit aan bij de hoofdlijnen in het programma. De coalitiepartijen constateren dat de noodzakelijke bezuinigingen dwingen tot creatieve en innovatieve oplossingen. Minder financiële ruimte voor de gemeente Waalwijk betekent dat het de komende jaren aankomt op inventiviteit en veerkracht bij burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen. Bezuinigen op de gemeentelijke uitgaven en gelijktijdig maatschappelijk initiatief stimuleren, dat is de inzet van de coalitiepartijen. Veel overheidstaken kunnen inwoners en ondernemers best zelf uitvoeren. Sterker: dat kunnen ze vaak beter en goedkoper dan de gemeente. Wel moeten uiteraard de basisvoorzieningen voor met name de kansarmen in stand worden gehouden. Vanuit deze gedachte krijgt de overheid een andere rol. De coalitie kiest dan ook voor een kleinere en efficiëntere ambtelijke organisatie waarin versterking van de dienstverlening centraal staat.

Minder gemeentelijke uitgaven staan voor de coalitiepartijen niet synoniem voor verschraling van de kwaliteit in de gemeente. Sterker nog, de coalitiepartners kiezen voor tenminste behoud en waar mogelijk versterking van de economische structuur, de veiligheid, de sociale kwaliteit, ruimtelijke kwaliteit en de milieukwaliteit.

Voor het maken van deze keuzes zien de coalitiepartners de strategische visie en de missie de gemeente Waalwijk is een stedelijk knooppunt dat met zijn krachtige economische functie en karakteristieke kernen en omgeving een vitale schakel is in de regionale netwerken van Midden Brabant als inspiratiebron.
Vanuit deze missie kiezen de coalitiepartners er ook voor in de komende bestuursperiode in te zetten op het verstevigen van de regionale samenwerking.

10% rode draad
Voor de financiële situatie is een van de belangrijkste uitgangspunten een structureel sluitende gemeentebegroting. Om tot die sluitende begroting te komen is 10% de rode draad. Er wordt vanuit gegaan dat het gemeentefonds de komende jaren met zon 10% daalt, dat de personele organisatie met 10% krimpt, dat de subsidies met 10% afnemen en dat door tariefaanpassingen de dekkingsgraad van nu niet kostendekkende diensten met 10% wordt verbeterd. Door een relatief bescheiden OZB tariefverhoging van 2% jaarlijks ontstaat dan een sluitend financieel beeld en enige ruimte om te sparen voor de komende jaren noodzakelijk uit te voeren grote infrastructurele werken.

Samenstelling college
Het nieuwe college bestaat uit de heer J.H.H. Heuverling (Lokaal Belang), de heer mr. S. Potters (VVD), de heer mr. M. van Dongen (CDA) en de heer drs. J. van Groos (ChristenUnie).

Op www.waalwijk.nl is het volledige coalitieakkoord en de portefeuilleverdeling te lezen.

Publicatie datum 19-04-2010