Waterschap Aa en Maas

Start evaluatie lop-stuwen

In de afgelopen 10 jaar zijn meer dan 1000 kleine stuwtjes geplaatst in ons beheergebied. Hiermee proberen we het regenwater zoveel mogelijk lokaal vast te houden. Dit helpt om problemen met droogte in de zomer zoveel mogelijk te beperken. Nu gaan we bekijken of de stuwtjes inderdaad helpen tegen verdroging.

Droogtebestrijding

Droogte kan tot veel schade kan leiden. Denk aan minder opbrengsten in de landbouw, maar ook aan natuur die schade oploopt. Met de verwachte klimaatverandering zal het droogteprobleem groter worden. Uit de evaluatie moet blijken of de stuwtjes helpen om het probleem te verkleinen. Er kan bijvoorbeeld uitkomen dat het in een bepaald gebied erg effectief is om extra stuwen te plaatsen.

lop-stuw

Beheer stuwen

Een groot gedeelte van de stuwen staat in kleine sloten. Agrariërs en natuurorganisaties bedienen die stuwen. Bij het plaatsen van die stuwen aan het begin van deze eeuw is afgesproken dat het waterschap de stuwen de eerste 5 jaar onderhoudt. Daarna zorgen de agrariërs of natuurorganisaties zelf voor het onderhoud.

Als uit de evaluatie blijkt dat een stuw helpt tegen droogte wordt de stuw overgedragen aan de particulier of natuurorganisatie die de stuw bedient. Vanaf dat moment zijn zij verantwoordelijk voor het onderhoud van de stuw. Uiteraard zorgen we ervoor dat de stuw in goede staat wordt overgedragen.

Wilt u iets kwijt over een stuw bij u in de omgeving? Neem dan contact op met het district in uw regio.