Milieudienst Rijnmond

DCMR concludeert: Rivierparken leefbaarder geworden

27.04.2010 13:40
DCMR communicatie en informatie

Uit onderzoek van de DCMR blijkt dat vijf Rivierparken in Rotterdam en omgeving leefbaarder zijn geworden. Dit komt door inspanningen die zijn gedaan voor het programma Bestaand Rotterdams Gebied (BRG).

Uit de monitoring blijkt dat rivierparken op lokaal niveau, dus ca. in een straal van 1,5 kilometer, een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de leefbaarheid en de sociale cohesie ter plaatse. Voorwaarden hiervoor zijn een uitgekiende inrichting en het inspelen op de wensen van de direct omwonenden. De opdrachtgevers waren tevreden over de rapportage.

BRG

De DCMR is verantwoordelijk voor de jaarlijkse monitoring van de BRG-deelprojecten. Het programma BRG (Bestaand Rotterdams Gebied) maakt onderdeel uit van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR). Het programma omvat een groot aantal projecten die tot doel hebben de leefbaarheid in de regio te verbeteren en de bestaande (haven)ruimte beter (intensiever) te benutten. Een van de deelprogramma's is Rivierparken. Het gaat om rivierpark Delfshaven Schiemond, Buizengat Vlaardingen, Pernisser Waterkant, Charloisse Hoofd en Maashaven Zuidzijde. In 2009 werden vijf rivierparken en de uitvoering van de geluidsbeperkende maatregelen aan de Calandspoorbrug gemonitord. Als geheel konden de rivierparken als geslaagd worden beoordeeld. Ten aanzien van de Calandspoorbrug moest worden vastgesteld dat de gerealiseerde geluidsreductie nog niet geheel aan de doelstelling beantwoordt.

Hoe verder

De (deel-)gemeente maakt de aanbevelingen onderdeel van toekomstige leefbaarheidsprojecten op Zuid (met name Tarwewijk). Een goed voorbeeld is de aanleg van een loop- en fietsbrug over de Maashaven. De rapportage gaat uiteindelijk deel uitmaken van integrale rapportage aan de Tafel van de Borging PMR Maasvlakte2 en van de vijfjaarlijkse evaluatie- en effectrapportage.

Milieumonitoring bij de DCMR

Het Expertisecentrum van de DCMR beschikt over uitgebreide kennis om overheden professioneel te ondersteunen bij het omgaan met milieu-, veiligheids- en leefbaarheidsvraagstukken. Het Expertisecentrum van de DCMR wil Planbureau-functie vervullen voor de Rijnmond, net als het Planbureau voor de Leefomgeving landelijk. Daarin past ook - meer integrale monitoring met meenemen van de beleidsterreinen Groen en Ruimte - verbreding van de monitoring. Niet alleen onderzoek op basis van meetgegevens, maar ook belevingsonderzoek van leefomgevingskwaliteit. Het onderzoek naar de Rivierparken is daar een mooi voorbeeld van.

Meer informatie

Meer informatie over de rapportage Effectbeschrijving BRG-projecten bij Bart Been: bart.been@dcmr.nl