Ingezonden persbericht


Vereniging FME-CWM

PERSBERICHT

Reactie FME op de nieuwste industriemonitor van het CBS:

Ondernemers in de technologische industrie nog steeds ongerust over orderpositie

Zoetermeer, 27 april 2010 - De ondernemers in de technologische industrie zijn minder negatief dan een jaar geleden , maar ze zijn ongerust over de orderpositie. Dit blijkt uit het CBS persbericht van vandaag over het producentenvertrouwen. FME-voorzitter Jan Kamminga: "Behoud en herstel van de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse industrie, de motor van onze economie, is sterk afhankelijk van het overheidsbeleid in de komende jaren".

Uit de nieuwe industriemonitor van het CBS van april 2010 blijkt dat de ondernemers in de technologische industrie nog steeds van mening zijn dat de orderportefeuille onvoldoende gevuld is. Ze zijn nog steeds niet echt optimistisch over de toekomst. Wel zijn ze minder negatief dan een jaar geleden.

Uit het CBS persbericht van gisteren, 26 april, over investeringen bleek al dat ondernemers in de technologische industrie nog steeds erg negatief zijn in hun verwachting over de investeringen voor 2010. Zij voorzien een daling van de investeringen met 13 procent . Ze zijn hiermee wel minder negatief dan in het najaar van 2009. Toen verwachtten deze bedrijven nog een afname van de investeringen in 2010 met 22 procent.

Technologische industrie

Orderpositie april 2010 t.o.v.

maart 2010

Orderpositie april 2010 t.o.v. april 2009

Oordeel orderpositie april 2010 t.o.v. maart 2010

Oordeel orderpositie april 2010 t.o.v. april 2009

Basismetaal

negatiever

negatiever

negatiever

minder negatief

Metaalproducten

licht beter

negatiever

negatiever

minder negatief

Machines

negatiever

beter

minder negatief

minder negatief

Elektrotechniek

licht beter

beter

negatiever

minder negatief

Transportmidd.

negatiever

negatiever

negatiever

negatiever

Totaal

ongeveer gelijk

iets negatiever

negatiever

minder negatief

FME, ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, herkent in de nieuwste cijfers het beeld dat de technologische industrie pas aan het begin van een weg omhoog staat. Jan Kamminga: "De technologische industrie kan als innovator, belangrijk werkgever en exporteur een belangrijke bijdrage leveren aan een verder economisch herstel. Uiteraard moeten de bedrijven zelf deze bijdrage realiseren. Maar in welke mate zij hiertoe in staat zijn, is mede afhankelijk van het overheidsbeleid in de komende jaren, waarbij behoud van de internationale concurrentiepositie voorop moet staan". FME benadrukt daarom het belang van een daadkrachtig, stimulerend en offensief overheidsbeleid dat het innovatieve vermogen van ons land versterkt. Dit is niet alleen van belang voor het bedrijfsleven, dat volgens de laatste CBS-cijfers nog steeds niet is herrezen uit de crisis, maar veel meer nog voor de Nederlandse welvaart op lange termijn. De meeste politieke partijen onderkennen in hun verkiezingsprogramma's hiervan het belang, maar dat moet wel echt nog gerealiseerd gaan worden in een nieuw kabinet.