Nieuwe cao sector Energie

27/04/2010 13:50

ABVAKABO FNV

Abvakabo FNV is verheugd dat er een onderhandelaarsakkoord bereikt is voor de cao Energie voor 2010. De huidige cao loopt af per 1 mei 2010. Tegen de achtergrond van de kredietcrisis zijn de verschillen tussen werkgevers en werknemersorganisaties groot, waardoor in vele bedrijftakken conflicten zijn ontstaan. De onderhandelingen in de bedrijfstak Energie zijn echter voorspoedig verlopen.

Afgesproken is dat werknemers een structurele loonsverhoging van 1,1% krijgen plus 0,4% in de vorm van een éénmalige storting in het benefit budget. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over persoonlijk opleidingsbudget, stageplaatsen en werkervaringsplaatsen, waarbij jongeren met een Wajong-uitkering een bijzondere doelgroep zijn. De cao heeft een looptijd van 12 maanden.

De onderhandelingen vonden plaats in een periode van ingrijpende sectorspecifieke ontwikkelingen. De energiebedrijven zullen - als gevolg van wetgeving - aan het einde van dit jaar allemaal gesplitst zijn in een productie- en leveringsbedrijf (PLB) en een netwerkbedrijf (NWB). Er is dan een groot aantal nieuwe ondernemingen ontstaan: PLB's met een sterk commerciële oriëntatie, vaak met buitenlandse bedrijven als aandeelhouder en de NWB's met als taak het beheer van de energie-infrastructuur en in eigendom van de overheid. Als gevolg hiervan wordt uiterlijk 1 januari 2011 de cao Energie technisch ontvlecht in twee nieuwe cao's: de cao Productie- en Leveringsbedrijven Energie (PLB) en de CAO Netwerkbedrijven Energie (NWB). Hierover zijn procedureafspraken gemaakt.