Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 27 april 2010

UvA-hoogleraren Leerssen en Van der Klis benoemd tot Akademiehoogleraar

Gepubliceerd op 27 april 2010

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft UvA-hoogleraren Michiel van der Klis en Joep Leerssen benoemd tot Akademiehoogleraar. De hoogleraren ontvangen elk een bedrag van één miljoen euro, waarmee zij zich volledig kunnen wijden aan innovatief onderzoek en de begeleiding van jonge onderzoekers. De benoeming geldt voor een periode van vijf jaar. Gedurende deze periode zijn Akademiehoogleraren door hun universiteit vrijgesteld van bestuurlijke verplichtingen. In totaal selecteerde de KNAW dit jaar vier hoogleraren. De twee andere nieuwe Akademiehoogleraren zijn Liesbeth de Vries en Eric Bergshoeff, beiden hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Michiel van der Klis

Prof. dr. Michiel van der Klis (1953), hoogleraar Sterrenkunde, is benoemd tot Akademiehoogleraar vanwege zijn revolutionaire onderzoek naar de röntgenstralen van dubbelsterren. De internationale beoordelingscommissie stelt dat hij een absolute wereldleider is op het gebied van röntgenstralen van compacte objecten en een intrigerend verband heeft gelegd tussen zwarte gaten en neutronensterren, de twee meest extreme objecten in het heelal. Ook ontdekte hij met zijn groep de eerste röntgenster die vierhonderd maal per seconde om zijn as draait.

Zie onderstaande verwijzing voor meer informatie over het onderzoek aan het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek.

Verwijzingen

www.astro.uva.nl

Joep Leerssen

Prof. dr. Joep Leerssen (1955), hoogleraar Europese studies, in het bijzonder Europese moderne letteren, heeft een unieke bijdrage geleverd aan het onderzoeksveld Europese studies. Hij bestudeert ideeën rondom nationale identiteit en schenkt hierbij in het bijzonder aandacht aan literair bronmateriaal. Leerssen is een inspirerend leider, aldus de beoordelingscommissie, en speelt een centrale rol binnen een zeer productief onderzoeksveld. Met de publicatie van zijn boek National thought in Europe heeft hij zijn internationale reputatie gevestigd.

Zie onderstaande verwijzing voor meer informatie over zijn huidige onderzoek.

Verwijzingen

www.spinnet.eu

Zowel Van der Klis als Leerssen ontvingen eerder de prestigieuze Spinozapremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Van der Klis in 2004 en Leerssen in 2008.

Ook in eerdere lichtingen van wetenschappers die benoemd werden tot Akademiehoogleraar was de UvA goed vertegenwoordigd: prof. dr. Harry Büller, hoogleraar Vasculaire geneeskunde (in 2008), prof. dr. Bob ten Cate, hoogleraar Experimentele preventieve tandheelkunde (in 2007), prof. dr. Paul Emmelkamp, hoogleraar Klinische psychologie (in 2006), prof. dr. Maurice Sabelis, hoogleraar Populatiebiologie (in 2006), en prof. dr. Mieke Bal, hoogleraar Theoretische literatuurwetenschap en vrouwenstudies (in 2005).