Gemeente Achtkarspelen


60 km zone bij Twijzel en Twijzelerheide

Dit voorjaar is in het gebied ten noorden van de provinciale weg in de dorpsgebieden van Twijzelerheide en Twijzel een maximumsnelheid van 60 km/u gaan gelden. Daarvoor zijn 60 km zoneborden geplaatst aan de buitenkanten van dit gebied. Het verkeersbesluit heeft in november 2009 al in de krant gestaan. Met plaatsing van de borden is gewacht tot na de winter.

Beleid van de gemeente
De raad heeft al in 2001 besloten om van de meeste wegen in het buitengebied op den duur 60 km-wegen te maken. Vanwege dit besluit zijn in de loop van de jaren in dit gebied al bij verschillende wegen 60 km-borden geplaatst, bijv. bij De Wedze en op het Wyldpaed (oast) en Spoarbuorren. Vanwege klachten van aanwonenden over te hard rijden wordt daar door de politie regelmatig op snelheid gecontroleerd.

Hele gebied 60 km-zone
Nu is dit hele gebied als 60 km-zone aangewezen. De meeste wegen in dit gebied voldoen al aan de criteria voor 60 km-wegen. Ze zijn smal. Alleen bedoeld en nodig voor bestemmingsverkeer. Verder hebben de meeste wegen ook een recreatieve functie en daarbij is de weg Egypte een belangrijke fietsroute naar het voortgezet onderwijs in Buitenpost. Allemaal redenen om in dit gebied niet te snel te rijden. Het gaat om de volgende wegen buiten de bebouwde kom.


-Wyldpaed (west en oast) en Spoarbuorren

-Kruispunt Agehoeke en Bjirkewei

-De Wedze

-Egypte noordkant en zuidkant

-Sije Hesterstrjitte

-It Heideloantsje en Jinkepaed(zandpad)

-Hiltsjemuoiswâlden, It Skeanpaed en de Reapdraeijersreed

Uitzondering
Voor de Mounewei/Ikewei blijft voorlopig een maximum snelheid gelden van 80 km/u. Deze weg heeft een belangrijke functie voor de ontsluiting van Twijzelerheide en de Westereen naar de provinciale weg. Bovendien ligt hier een vrijliggend fietspad.